https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЩе падне ли цената на парното след поевтиняването на газа

Ще падне ли цената на парното след поевтиняването на газа

Цената на парното няма да падне въпреки поевтиняването на природния газ и дори е възможно незначително повишение от 1 юли, когато започва новият регулаторен период за цените на топлофикационните дружества. Това се разбра на днешното обществено обсъждане на цената на природния газ за април, което се състоя в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Държавният доставчик “Булгаргаз” предлага цената на газа да падне от началото на април с 8 на сто и очаква ново поевтиняване през май.

“Намаляването на цената на природния газ ще се отрази благоприятно и води към запазване или съвсем минимално повишение на цената на топлинната енергия. В зависимост от анализите, които ще направим при произнасянето на 1 юли”, прогнозира председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от БНР.

Цената на парното, която се определя веднъж годишно, беше повишена на 1 юли 2022 г. средно с 29%, а в София – най-значително, с 39 на сто. Началото на новия регулаторен период за услугата съвпадна с криза при газовите доставки след като Русия през април едностранно прекрати доставките за България.

Окончателното решение за цената на газа през следващия месец КЕВР ще вземе на 1 април.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X