https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияБорисов: Коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е най-доброто за България

Борисов: Коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е най-доброто за България

Лъжа е, че някой може да притисне ГЕРБ да подкрепи правителство на малцинството. Най-доброто за страната е обединение между първите две коалиции. Изходът е пряко участие – или експерти от двете партии, или политически лица. Това ще бъде решено след 2 април, заяви Бойко Борисов пред Би Ти Ви. Най- добрият вариант за държавата е да се направи мнозинство от няколко партии, с конституционно мнозинство, заключи Борисов.

Ще стоя там докато направим или не правителство. Ако няма шанс за правителство, е безпредметно, ако направим такова в задължително, обясни лидерът на ГЕРБ.

“Инстинктът ми сочи, че ще има правителство, на народът му додея. Ако този път президентът Радев извърви бързо мандатите, ще имаме още и още избори и хората ще спрат да гласуват. Сега е моментът да направим крачка или две назад, да се направи стабилно, редовно правителство”, бе категоричен бившият премиер. Според него само с 130-140 депутати може да има стабилно правителство. А то може да се постигне само с първите две политически сили, отсъди той.

ГЕРБ искат да са първи за моралната победа. “Трябва да се намери решение и да се излезе от този тупик. Хубаво е, че всички партии полагат усилия за добър резултат, което означава е огромна част от българите ще излязат да гласуват. Ние трябва да уважим гласа им”, заяви Борисов.

Борисов увери, че е готов на компромиси, дори да не е премиер. “Ако си победител като лидер на партия, и да не станеш премиер, е компромис. На фона на всички останали съм най-опитният, с най-доказани резултати. Трябва да се намери компромис между всички и да се направи между първите 2, това е най-добро правителство. Ако не – с останалите”, заяви Борисов. Той обаче обясни,ч е не предлага коалиция отсега, това може да е след втори април.

На въпрос изключва ли ДПС за партньор, Борисов каза:Това, че опазихме дълга е благодарение на ДПС, ДаБг, БВ и ГЕРБ. Ние с ДаБг, сме действали заедно в парламента – когато съгласувахме ядрените реактори, оръжията, припомни лидерът на ГЕРБ.

Кирил Петков казал, че неговата партия предложила оръжия за Украйна – На 9 декември ние предложихме оръжие за Украйна – мина със 148 гласа, само 41 гласуваха от ПП, а Кирил Петков не е гласувал. Има какво много да си говорим, да се атакувам, но не устройва хората, заключи Борисов.

Дали Възраждане и БСП са възможни за коалиция? “Няма как. С “Възраждане” имаме уважение, но имаме идеологически различия с тях. Но съм притеснен, че Асен Василев се гордее, че гласуват с тях.

Гласуваха заедно против Ф-16, блок 70, по-скоро от това се притеснявам, каза Борисов.

Бившият премиер заяви, че с БСП няма да се коалират – Конгреса на партията не иска да се коалираме с тях.

Ние със СДС сме единствени, които не сме правил коалиция с БСП, припомни той.

Правителство на малцинството? Не искам никого да обидя, но точната дума това е дилетантско, неразбиране как работи държавата, машината. Не може със 60-70 депутати да се прави подобна формула. Да, с проф. Габровски опитахме, но не ни достигнаха депутати. Но това означава трайна нестабилност. В такава тежка дългова спирала, огромна инфлационна спирала, дори Иван Костов каза – не направите ли дефицита до 3 процента ,няма да гласувам за вас. Тази инфлация се овладява с години, заяви Борисов. Ако не се направи стабилна коалиция, няма никакъв шанс.

Ядрото трябва да бъде такова – между ГЕРБ и ПП-ДБ, заключи Борисов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X