https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияМихаил Константинов с последна подредба: ГЕРБ и ПП-ДБ с по 70 депутати

Михаил Константинов с последна подредба: ГЕРБ и ПП-ДБ с по 70 депутати

„Хората трябва да действат спокойно, да изберем тези, за които сме решили да гласуваме. Демокрацията е справедлива – за каквото гласуваме, това и получаваме”. Това заяви проф. Михаил Константинов, математик, бивш зам.-председател на Централната избирателна комисия и бивш председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване”.

По негова прогноза ГЕРБ ще имат 70 мандата на вота от 2 април. „След тях са ПП-ДБ също със 70 мандата. ДПС е на трето място с 40 мандата – това ще бъде най-високото им постижение в целия демократичен преход. „Възраждане” ще имат до 35 мандата. БСП ще имат 20-25 мандата. От тук веднага се вижда, че без една от двете първи партии управление не може да има”, обясни по Нова тв Константинов.

Той обясни, че се очаква малко повече гласоподаватели да отидат до урните. „3,2 млн. души гласуваха в България до април 2021 г. След това три пъти поред гласуваха с по 600 000 по-малко – до октомври 2022 г. Моята хипотеза е, че това намаляване на гласуването се дължи на машинния вот. Сега очаквам още 200 – 300 000 гласа”, каза Михаил Константинов.

Той изчисли, че втората формация – ПП-ДБ са си отрязали пътя за коалиране. „Или ние сме първи, или нищо, отбелязаха те. В момента местният вот е причината за всички политически действия в България”, обясни Константинов.

Председателят на Обществения съвет на ЦИК Цветелина Пенева призова всички избиратели да гласуват спокойно в изборния ден. До неделя в ЦИК очакват протокол за действие при бомбени заплахи, каза тя.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X