https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОбщина Русе се включва в климатичното образование на учениците

Община Русе се включва в климатичното образование на учениците

Община Русе е партньор на инициативата за въвеждане на климатично образование в русенските училища чрез използване на иновативен инструмент, наречен „Климатична фреска“ /Climate fresk/. Работилницата има за цел по лесно достъпен и забавен начин да даде цялостно разбиране за същността на климатичните промени.

„Климатична фреска“ е уъркшоп, който се провежда под формата на игра и е разработен през 2015 г. от Седрик Ригенбах – френски специалист по климата, преподавател, консултант и бивш директор на „The Shift Project“ – асоциация, работеща за поствъглеродни решения. С помощта на сертифициран фасилитатор и комплект от 42 илюстрирани карти участниците откриват причинно-следствените връзки между човешката дейност и различните елементи на климатичната промяна. Климатичната фреска се играе на групи по 5 до 8 участници. Всеки участник може допълнително да се обучи да бъде фасилитатор и да организира работилници.

Проектът е създаден изцяло въз основа на докладите на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC). IPCC е орган на ООН, който осигурява научна информация по въпросите, свързани с измененията на климата като предоставя регулярни, научно обосновани оценки на климатичните промени, тяхното въздействие и бъдещи рискове, както и възможности за адаптиране и смекчаване на последствията.

Климатичната фреска беше част от официалната програма на световната среща COP27 в Египет тази година. До момента в работилницата са участвали над 700 000 души от целия свят, а в България броят надхвърля 1 300.

В обучението в Русе с 40 учители ще се включат СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, СУПНЕ „Фридрих Шилер“, СУ „Йордан Йовков“, СУ „Възраждане“, АЕГ „Гео Милев“, МГ „Баба Тонка“, СУ „Христо Ботев“ и СУ „Васил Левски“.

При реализацията на настоящия проект учителите ще обогатят собствените си знания и ще могат да говорят свободно по тема, която става все по-актуална в обществото и в образованието. Учениците ще получат нови знания и ще придобият ценни умения за един сериозен глобален проблем и ще бъдат мотивирани за промяна. Включилите се училища в проекта ще се позиционират като модерно училище, ангажирано с обществени проблеми.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X