https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРусенските фенове на KFC вече имат повод да отскочат до Гюргево

Русенските фенове на KFC вече имат повод да отскочат до Гюргево

Новият търговски център Giurgiu Shopping Park е разположен на улица „Академик Мирон Николеску“. Sphera Franchis Group (SFG), администратор във франчайз системата на ресторанти KFC, Pizza Hut и Taco Bell, обяви че днес открива 98-и ресторант в Румъния и първи в съседно Гюргево, който е част от Giurgiu Shopping Park.

Към 30 март 2023 г. Sphera Franchise Group управлява 177 ресторанта: 98 KFC ресторанта в Румъния, 2 в Молдова и 18 в Италия, както и 42 ресторанта Pizza Hut, 15 ресторанта Taco Bell, разположени в Румъния, един подфранчайз на PHD и един ресторант Пол.

Търговският център е разположен на площ от 7 000 кв.м. и предлага разнообразие от възможности за пазаруване, магазини с широка гама от продукти. В магазините са представени марки като: New Yorker, Noriel, Kik, Sinsay, ССС, Superzoo, House, Numero Uno, Flanco и DM.

Над 30 години преход

Русе, градът с европейско самочувствие още отпреди Освобождението, вече е изпаднал в капиталов и социален колапс. Както се казва, нормално за една новоизграждаща се демокрация, търпяща преход от планирана към пазарна икономика.

Спомени за първите стъпки в пазарната икономика

В началото на прехода много русенци помнят, че в Русе беше отворила врати американската верига за бързо хранене KFC.

Големите чуждестранни компании или вериги се насочиха първоначално освен към столицата и към онези три-четири големи града в страната, за които се предполагаше, че биха устояли на финансовото предизвикателство да приемат новото. В хода на такава логика в крайдунавския град отвори врати американската верига за бързо хранене KFC. Цените бяха повече от зашеметяващи на фона на соцусловията, на които беше свикнал да живее редовият български гражданин, пише “Дунав мост”.

Зли езици говорят, че заведението било отворено единствено и само заради испанските и германските полицаи, които следяха за спазване на ембаргото, наложено над Югославия. И точно по тази причина KFC не оцеля дълго в Русе. Народопсихолози обаче не биха се съгласили с тази версия, защото американската бърза закуска, въпреки че бе изключително модерна и нова за балканските ни виждания, бе твърде скъпа, твърде претенциозна за онези години за еснафското и традиционно мислене на русенци.

В подкрепа на същата теза може да се вземе предвид и опитът от по-късната поява (с няколко години) на друга популярна американска верига – McDonald’s. Тя издържа малко по-дълго, но също не оцеля в русенски условия. Макар че хората вече бяха позабогатели в някаква степен, приемаха се за модерни граждани на света, нямаше стрес от скок на долара.

Паралелно с тези типично местни отваряния и затваряния на вериги за бързо хранене в града течаха нормалните икономически и политически процеси, характерни за прехода, които засегнаха и цялата държава. Без да се налага да анализираме из основи причините, Русе се поопразни, младите тръгнаха на гурбет в страната и чужбина, за да подобрят битието си, а местните управляващи политици живо участваха в първоначалното натрупване на капитала, което твърде често нямаше нищо общо с общественополезната дейност.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X