https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияРадев свиква парламента след Великден, доайен отново ще е Вежди Рашидов

Радев свиква парламента след Великден, доайен отново ще е Вежди Рашидов

Очаква се имената на новоизбраните депутати да излязат в “Държавен вестник” идния понеделник, тъй като по закон срокът за обявяването им изтича на 9 април. Така теоретично звънецът може да удари още на 12 април – сряда, като първи възможен пленарен ден. Но това е точно преди Великден, а неработните дни започват още от Разпети петък. Затова, макар да увери, че няма да се бави с указа, “24 часа” твърди, че президентът ще изчака още седмица до 19-и.

Веднага щом положат клетва, депутатите трябва да си изберат председател, за да може официално да стартират работата си. Дотогава заседанието се води от най-възрастния народен представител. Доайен отново ще е Вежди Рашидов от ГЕРБ.

Изборът на шеф на НС и негови заместници обикновено отнема час, но миналия път именно под временното председателство на Рашидов партиите успяха да поставят антирекорд – 3 дни. При пълния блокаж заради паритета на ГЕРБ и “Промяната” накрая спасението бе в издигането на бившия министър на културата за титулярен председател. При зам.-шефовете е по-лесно – всяка група излъчва по един.

За да бъде напълно конституиран, парламентът трябва да излъчи и постоянните си комисии, а после да приеме правилник за работата си. С комисиите също се чака голямо зацикляне – в 48-ото НС пълното им окомплектоване отне три седмици. Така може да се очаква реално депутатите да заработят най-рано след 26 април

Те трябва максимално да ускорят нещата, защото имат да приемат бюджета за 2023 г., което няма как да стане, ако не е заработила комисията по бюджет и финанси.

В момента действа миналогодишният бюджет, удължен до края на април. Парламентът така и не прие нов с аргумента, че трябва да го внесе редовно правителство, защото то ще го изпълнява, и през януари отхвърли 3-те варианта на служебната финансова министърка Росица Велкова. Такова обаче няма от лятото на миналата година. Сега кабинетът “Донев” подготви нов проект и ще го внесе още в първия ден на 49-ото НС.

“Ако няма мнозинство, бюджет няма да може да бъде приет и директно ще се фалира държавата”, предупреди в изборния ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X