https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниДве могилиКметът на Две могили Божидар Борисов инициира приют за безстопанствени животни с...

Кметът на Две могили Божидар Борисов инициира приют за безстопанствени животни с други две общини

Изграждане на приют за безстопанствени животни между общините Две могили, Борово и Бяла. Това е идеята на кмета на Две могили Божидар Борисов, който ще инициира разговори с колегите си от съседните общини с цел решаване на общия проблем за всички.

Проблемът с безстопанствените кучета е бреме за всяка община. Две могили не прави изключение, а причината е неспиращото изхвърляне на улицата на домашни любимци или новородените им от стопаните. От извършеното преброяване през месец ноември 2022 г. се установи, че броят на безстопанствените кучета на територията на общината е около 235.

Въпреки полаганите усилия се оказва, че по-голямата част от тези животни не са кастрирани, но и това не е достатъчна мярка за справяне с проблема, смятат от местната администрация.

С решение на местния парламент е приета Програма и план за действие за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Две могили за периода 2022 – 2025 год., достъпна на сайта на администрацията.

Финансовите разчети показват, че създаването на общински приют е непосилно бреме за община заради липсата на достатъчно възможности. Затова кметът Божидар Борисов е намерил вариант за изграждане на приют за безстопанствени животни съвместно с общините Борово и Бяла.

За изминалата 2022 година на територията на Община Две могили са заловени и обработени общо 57 бр. бездомни кучета. Изразходените средства за изпълнение на програмата за 2022 г. са в размер на 3943,20 лева.

Предвижда се в бюджета на общината за 2023 г. да се заложат средства в размер на 13 440,00 лв., което ще е достатъчно за обработка на около 240 броя кучета.

Екипът на кмета Борисов ще организира и проведе кампания сред гражданите за кастрация, маркиране и съответно регистриране на домашните кучета. Тя ще бъде организирана от Община Две могили и ще включва частно практикуващите ветеринарните лекари, регистрирани на територията на Община Две могили и представители на Сдружение „Германо-Българска помощ за животните – клон Русе”.

“Считаме, че засиленият контрол от страна на общинска администрация и идентификацията с чип на домашните любимци ще подпомогне идентифицирането на собственика при недобронамерено пускане на свобода на кучетата и ще даде възможност да бъдат налагани санкции”, заявяват от местната администрация.

От ръководството на общината апелират към всички граждани на територията на Две могили и съседните общини за отговорно поведение и отношения към притежаваните от тях кучета, защото преди да станат безстопанствени, те са имали стопани.

Те призовават всички собственици на кучета да ги декларират в Отдел „Местни данъци и такси“ в срок до 21 април 2023 г.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X