https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоНационалното училище по изкуствата в Русе посреща 64-ия си рожден ден

Националното училище по изкуствата в Русе посреща 64-ия си рожден ден

Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе отбеляза 64 години от създаването си. Късно снощи в зала „Филхармония“ се състоя празничен концерт, посветен и на рождената дата на патрона на училището – бележития български композитор, пианист, музикален педагог и общественик проф. Веселин Стоянов.

По-рано през деня поздрави към учителите и учениците отправи заместник областният управител Детелина Ачева. „Творете красота, създавайте личности с изразена индивидуалност и широк мироглед! Вдъхновявайте! Благодарение на Вас всяка изминала година се превръща в гордост за русенци, защото намирате най-подходящия начин да комбинирате традициите, утвърждавани и прилагани във времето с най-модерните тенденции в сферата на изкуството“, каза тя в приветствието си към преподавателите. Към директора на училището Мария Дуканова заместник областният управител се обърна с призив да съхрани творческия си дух и ентусиазъм, както и с присъщите си професионализъм и отдаденост да продължи да открива нови перспективи пред възпитаниците на училището. На учениците Ачева пожела здраве и амбиция, с които да вървят по пътя на своето израстване. „Бъдете усърдни, оптимистични и със самочувствие“, каза още тя.

Припомняме, че през последните години Областната администрация в крайдунавския град и Националното училище по изкуствата реализираха редица съвместни инициативи. Сред тях най-често беше изнасянето на мини концертни програми в рамките на разнообразни събития на Областната управа и Регионалното управление на образованието, като голяма част от тях бяха насочени предимно към ученици.

Концертът се осъществи съвместно между Русенската филхармония и солисти – ученици от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“. Русенското училище по изкуствата е не само едно от училищата в града и страната – то е своеобразна школа, която е създала и поставила стабилните основи на изграждането на стотици български музиканти. Най-здравото и най-високо професионалното ядро от оркестранти, оперни и балетни артисти от състава на Русенската опера са възпитаници на русенското училище по изкуствата. Мнозина от най-добрите днес са вече част от преподавателския екип на тази русенска школа.

Към момента в училището се обучават над 500 ученици от 1 до 12 клас. Специалностите, които се предлагат, са свързани с класически музикални инструменти, изящни изкуства, рекламна графика, актьорско майсторство, класическо, народно, джаз и поп пеене, както и класически, и народни танци. От началото на тази учебна година до днес възпитаниците на училището са завоювали 85 награди от международни и национални конкурси. Те редовно участват в културния афиш на града ни, както и в престижни концерти, майсторски класове и изложби по цял свят. За успехите на учениците на Националното училище по изкуствата говорят и множеството спечелени стипендии. Всичко това е факт благодарение на хилядите разнородни таланти и човешки съдби, сплетени в общи стремежи и надежди, благодарение на силната училищна общност.

Тази година в празничния концерт участваха изявените ученици Вероника Илиева – пиано, Кристиян Ангелов – пиано, Мариан Петков – цигулка, Преслав Ламбев – цигулка, Борислава Каратодорова – флейта, Теодор Димитров – флейта, Александър Каратодоров – кларинет, Ростислав Върбанов – кларинет, а своеобразен прецедент в концертната програма е най-малкият участник – шестокласничката Жана Желева, която свири на флейта.

Всъщност за първи път в концерта участваха трима флейтисти на преподавателката Надежда Андреева, която продължава традициите на силната флейтова русенска школа, от където са започнали музикалната си кариера много изявени инструменталисти. Диригент бе маестро Иван Илиев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X