https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияГЕРБ: Трябва или да се вдигат данъци, или да се отложи влизането...

ГЕРБ: Трябва или да се вдигат данъци, или да се отложи влизането в еврозоната

ГЕРБ с анализ на изнесените от служебния кабинет данни и числа от бюджета, който ще бъде внесен в Народното събрание.

“Служебният премиер представи бюджет с 6% дефицит от БВП. Това са приблизително 12 млрд. лева. Този огромен дефицит е в резултат на политическата криза, започнала през лятото на 2020 г. – в деня, в който влязохме в ИЕРЕМ 2. Вижда се, че държавният дълг ще нарасне близо двойно до 70 млрд. до края на 2025 г. За следващите 3 години ще платим само за лихви по прогнозите на Донев над 4,5 млн. – колкото две магистрали “Хемус” или да ремонтираме всички училища в България. Бюджетът съдържа скрити дефицити – разходите за растеж са ограничени, средствата за образование намаляват като дял от БВП – от 4,4 до 4,1%. Същоито се случва с разходите за здравоопазване, социални помощи и обезщетения. Инвестициите по националния бюджет са на санитарния минимум”, заяви Деница Сачева.

По думите ѝ прогнозите за икономически растеж са твърде оптимистични. “МВФ намали двойно прогнозата си, като оцени възможния растеж до 1,4% от БВП, а БНБ допуска растеж от 0,4%. Справянето с такъв дефицит ще бъде изключително трудно. Свиването на дефицита без да се пипат данъци, може да става с неповече от 1% на година, това ще обезсмисли референдума за еврозоната – защото не отговаряме на нито един. Трябва или да се вдигат данъци, или да се отложи влизането в еврозоната”, заяви тя.

Според Делян Добрев в тази драматична ситуация няма лесни решения. “Трябва голямо мнозинство в парламента, за да се вземат непопулярни решения. Веселата компания от ПП докара държавата до сметката, която получихме вчера от Министерството на финансите. Ние предупреждавахме, че това ще се случи още от 22 януари 2022 г. Казвахме многократно, че тегленето на дългове е капан за всяко правителство”, посочи той.

От своя страна Красимир Вълчев заяви, че има структурни проблеми и скрити дефицити.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X