https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниВетовоЕкстрадират 24-годишен мъж от Ветово, обвинен за кражби в големи размери в...

Екстрадират 24-годишен мъж от Ветово, обвинен за кражби в големи размери в Германия

Окръжен съд – Русе реши да се извърши предаване на 24-годишния ветовчанин Ф. Ю. на немските власти. Допуснато е изпълнение на Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена на 14.03.2023 г. от Районен съд Дармщат, с която се иска лицето да бъде задържано и екстрадирано за провеждане на наказателно производство относно 4 кражби в големи размери.

Според постъпилите по делото немски документи, Ф. Ю. заедно с други 5 лица, след предварителен сговор, за времето от 29.09.2022 г. до 09.03.2023 г. в Зимерн, Идщайн, Боденхайм и други места във ФРГ, чрез използване на технически средства и моторни превозни средства, отнели чужди движими вещи на обща стойност 102 250 евро. Деянието се явява престъпление – кражба в големи размери, съгласно законодателството на молещата държава. Същото съставлява престъпление и по българския закон и се наказва с лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Българският гражданин е задържан на ГКПП „Дунав мост“ на 18.04.2023 г. при гранична проверка за влизане в България. По отношение на него дежурен състав на Окръжен съд – Русе в събота взе най-тежката мярка за неотклонение. В днешното съдебно заседание лицето заяви, че желае да бъде екстрадирано в Германия, за да участва в производството срещу него.

Въз основа на преценката на доказателствата по делото и приложимата нормативна уредба, съдебният състав прецени, че няма основания за безусловен отказ от предаване на Ф. Ю., както и че е налице валидна ЕЗА. Личното участие на ветовчанина в процесуално-следствените действия, възможността той да обжалва всички актове по делото, включително и постановена впоследствие спрямо него присъда и съществуващата последваща възможност за изтърпяване на наказание лишаване от свобода в Република България, дават основание на българския съд да приеме, че Ф. Ю. следва да бъде предаден на издаващата европейската заповед за арест страна.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X