https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниДве могилиПожарната в Две могили празнува 40 години от създаването си

Пожарната в Две могили празнува 40 години от създаването си

40 години отбелязва пожарната в Две могили на днешния 2 май. Навръх празника пред Районната служба на пожарната се проведе пожаротактическо учение „Две могили 2023“ на тема „Ликвидиране последствията от земетресение в обществена сграда“. В учението се включиха съставните части на единната спасителна система на общинско ниво.

След това бе представена кратка история на пожарната в Две могили, а поздравления със свои изпълнения поднесоха Школа по спортни танци „Фламинго – Две могили“ и Детски танцов състав „Ралички“.

След официалните слова жителите и гостите на града наблюдаваха демонстрация на Младежкия противопожарен отряд от ученици от СОУ „Кирил и Методий“. Молебен за здраве бе отслужен отец Драгомир Димитров.

До 1983 година в град Две могили е имало един стар оборудван пожарен автомобил ЗИЛ, който изключително рядко се е ползвал за гасене, защото е нямало дежурство и щатен шофьор. По изключение, когато е излизал на пожар, е бил управляван от Иван Димитров – шофьор на партийния секретар на гр. Две могили. Имало е един инспектор на държавен щат към селското стопанство – Цоньо Велев. Той не е имал задължение да участва в пожарогасенето, разказва Русе Медиа.

По заповед на министъра на МВР на 1 май 1983 година е основана участъкова пожарна Две могили. За началник на службата е назначени ст. лейтенант Кънчо Кънчев и трима водачи на пожарния автомобил – Русан Димитров, Кольо Иванов и Генчо Генов. Първоначално са дежурили на стария ЗИЛ, но след около 3 месеца е получена Шкода от пожарната служба в град Бяла. Дежурството е дву- или трисменно. Служителите са били на междуведомствен щат на издръжка от Консервения комбинат Бъзовец, градска потребителна кооперация „Наркооп“ – Две могили, Завод „Изкуство“ ЕООД и други общински предприятия. След това са назначени и двама пожарникари Кольо Трифонов от Русе и Христо Димитров от цеха в Батишница. Поради липсата на трети пожарникар е било осигурено дежурство от по двама служителя, само в две от смените, като около 4 години Русан Димитров е дежурил сам, поради липса на щат за трети пожарникар.

По времето на Кирил Ненков – бивш началник на пожарната в град Русе, възникват сериозни трудности във финансирането на междуведомствените служители. Разпоредено е Кънчо Кънчев и Русан Димитров да тръгнат от обект на обект да търсят средства за заплати. За част от служителите се намират средства, но останалите са освободени в неплатен отпуск. Независимо от трудностите дежурството в службата не е прекъсвало. През периода 1990 – 1991 година тогавашният министър на вътрешните работи Христо Данов одържавява междуведомствения щат, с което се запазва и районната служба в град Две могили.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X