https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноРусе отбелязва Деня на Европа с музиката на Бетовен

Русе отбелязва Деня на Европа с музиката на Бетовен

На 9 май, вторник, от 19 часа в зала Филхармония, русенци и гостите на града ще имат възможност да чуят програма, изцяло подчинена на творчеството на великия Лудвиг Ван Бетовен.

Празничният концерт по случай Деня на Европа включва Девета симфония и Увертюра Леонора №3, към единствената опера на композитора – “Фиделио“.

Деветата симфония е последната творба на Бетовен – безсмъртно обобщение на цялото му творчество, както и на неговия гениален симфонизъм. В нея е изразена вечната идея за свобода, мир и братство между всички хора по света. Известният хор в последната част по текста на Одата на радостта на Фридрих Шилер от 1985 година днес е химн на Европейския съюз. Стихът на Шилер “Всички хора стават братя” става безсмъртен, благодарение на музиката на Бетовен. Смята се, че това е първият път в историята на музикалното изкуство, когато са въведени вокални части в симфонично произведение.

Диригент е Емил Табаков, а диригент на хора – Стелияна Димитрова – Хернани. Солисти са Цветелина Василева, Петя Цонева, Борис Луков, Момчил Миланов. На сцената излизат Оркестър и хор на Държавната опера в Русе, Смесен хор “Дунавски звуци” и Камерен хор “Васил Арнаудов”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X