https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниНа Червения площад в Москва не премина нито един съвременен танк или...

На Червения площад в Москва не премина нито един съвременен танк или бронирана машина

Тази година наблюдавахме един от най-странните паради в Русия по повод победата във Великата отечествена война. На Червения площад не премина нито един съвременен танк или бронирана машина. Нямаше самоходни оръдия и нови оръжия. Във въздуха липсваха изтребители и бомбардировачи. Въпреки това по Червения площад преминаха внушителни оръжия.

Експерти изтъкват, че тази година в парада са участвали едва 51 военни машини, в сравнение с 131 през 2022 г. и 197 през 2023 г.

Междуконтинентални балистични ракети “Ярс”

По Червения площад преминаха най-новите междуконтинентални балистични ракети на Русия.

Ракетата “Ярс” има дължина от 17,8 метра и ширина от 1,86 метра. Стартовата маса е 46 тона, а масата на полезния товар е 1250 килограма. Двигателите на “Ярс” работят с твърдо гориво, като обхватът на ракетата е поне 11 000 километра.

Според данни от отворени източници тристепенната ракета е оборудвана с четири разделящи се ядрени бойни глави с индивидуално насочване с мощност до 500 килотона всяка, пише Dir.bg.

Ракетата на мобилния комплекс има система за преизчисляване на полетната задача, която позволява пускът ѝ да бъде извършен от всяка точка на маршрута на бойно патрулиране.

Мобилните ракети “Ярс” стоят в основата на ядрената триада на Русия.

Ракетен комплекс “Искандер-М”

Искандер-М е квазибалистична ракета, която също може да има ядрена бойна глава. Русия ползва оръжието в конвенционален вид за нанасяне на атаки срещу Украйна.

Бойната глава има стелт способности и може да коригира траекторията си.

Конвенционалната версия може да е с осколъчно-фугасен, касетъчен или термобаричен заряд. Ядрената е снабдена с тактически боен заряд с мощност от 10 до 50 килотона.

Според военните експерти ракетата реалното не напуска атмосферата, което също прави откриването ѝ по-трудно. За задвижването отговаря твърдогоривен химически двигател.

От 2016 година Искандер-М е разположен в Калининградска област – руски анклав, граничещ с Полша и Литва. Максималният обсег е 500 километра.

ПВО системата С-400 “Триумф”

Най-продаваната и способна руска противовъздушна система към този момент е С-400 “Триумф”. Именно нея наскоро закупи и втората най-силна армия в НАТО – Турция.

Обсегът на ракетите на С-400 е между 40 и 400 километра, а максималната височина, на която могат да достигнат далекобойните версии е 185 километра – по същество те са насочени за борба с балистични ракети и сателити.

Понякога комплексът се състои от повече от две машини, защото различните цели изискват различни радари. Съществува и такъв, можещ да “вижда” стелт самолетите в радиус от 150 км. Руснаците твърдят, че системата гарантирано може да свали “невидимите” B-2, F-22 и F-35, както и крилата ракета Tomahawk.

Други особености на С-400 е, че системата може да изстрелва по две ракети към една мишена, както и да следи до 80 цели едновременно (36 в по-старите версии).

Задвижването на влекача, от който излитат ракетите се осъществява от 10-литров V12 дизелов агрегат с 400 к.с. Задвижването е на всички колела, а пътният просвет е почти 500 милиметра – това гарантира, че ПВО-системата може да се разположи на труднодостъпни и неочаквани места.

Единствените други машини, показани днес, бяха военни камиони “Урал” и джипове “Тигр-М”. Те бяха допълнени от бронетранспортьора “Бумеранг” и 10 Ремидизел З-СТС “Ахмат” (на следващата снимка).

Съществуват две мнения за липсата на друга техника на парада, пише Труд.

Според про-руската теза Путин е решил да подчертае ядрените способности на Русия. Противниците на Москва обаче твърдят, че тя просто е изгубила твърде много танкове, за да има какво друго да покаже.

Тази година от МО на Руската федерация не публикуваха и обичайната карта с реда на преминаване на военните машини.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X