https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноПоглед към дивата природа в изложбата „Обитатели на Русенско Поломие“

Поглед към дивата природа в изложбата „Обитатели на Русенско Поломие“

Фотографите Константин Канин и Илиян Вълчанов представиха днес на площад „Свобода“ своята изложба „Обитателите на Русенско Поломие“.

Впечатляващите постери, дело на двамата русенци, са вдъхновени от биологичното разнообразие в района. Те споделят с публиката своите няколкогодишни усилия в документирането на дивите животни в естествената им среда. Фотосите са придружени с текст, който дава интересна и полезна информация за всеки заснет обитател на Поломието.

„Русенци и гостите на града могат да видят отблизо видове, които се наблюдават трудно дори с бинокъл“, каза Константин Канин. Той обясни, че подобни впечатляващи снимки могат да бъдат постигнати само с изключително търпение и с голяма любов към обитателите на дивия свят.

На откриването присъстваха и зам.-кметовете на Русе Златомира Стефанова и Енчо Енчев.

„Тази изложба е от русенци за русенци. Фондацията подкрепи идеята на двамата фотографи, за да могат тези наистина уникални снимки да достигнат до по-широка публика,“ заяви Златомира Стефанова, която е и председател на УС на Фондация „Русе – град на свободния дух“.

Енчо Енчев уточни, че изложбата „Обитателите на Русенско Поломие“ е част от изложението „Уикенд Туризъм“: „Текстовете, които придружават снимките, са написани на български и английски език, за да могат и чуждестранните гости на града, които очакваме тези дни за изложението, да се докоснат до красотата на дивата природа на Поломието“.

Един от представените видове е Сивата чапла. Тя е най-едра сред чаплите, които се срещат в защитената зона „Ломовете“. Размахът на крилата й достига 195 см, а кадърът в изложбата показва птицата в почти реален размер. В обективите на фотографите попадат и много други редки екземпляри от летящата фауна на Поломието – Кокилобегачът, Земеродното рибарче, Големият ястреб, Египетският лешояд, Орелът рибар. Освен разнообразния птичи свят, русенци могат да видят отблизо и хищните обитатели на местността. Европейската дива котка, например, се среща все по-рядко. Ловът ѝ е забранен, тъй като в миналото е била отстрелвана като вреден хищник и затова популацията ѝ е намаляла.

Фотографите Константин Канин и Илиян Вълчанов призоваха хората, които посещават Поломието, да пазят дивата природа чиста, за да може обиталището на редките видове животни и птици да бъде съхранено.

Изложбата „Обитатели на Русенско Поломие“ се осъществява от Община Русе, Общинска фондация “Русе – град на свободния дух” и с финансовата подкрепа на “Дунарит” АД.

Фотографиите могат да бъдат видени до края на май на площад „Свобода“.

С живото си богатство „Ломовете“ предлага отлични условия за фотографски туризъм и снимане на диви животни в естествената им среда. Биологичното разнообразие на защитената зона е представено от над 870 растителни вида, сред които 30 балкански и един български ендемит, 22 вида риби, 19 вида влечуги, около 200 вида птици, от които около 130 вида гнездещи, 70 вида бозайници. През последните 6-7 години в Поломието са установени два нови вида водолюбиви бозайника – от 2014 година – ондатрата (Ondatra zibethicus), а от 2020 година и европейският бобър (Castor fiber), който бе изчезнал от фауната на България още през втората половина на XIX век. Новото естествено местообитание на бобъра е в най-южната част на Балканския полуостров и Европа.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X