https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораСлужителите в следствения арест в Русе излизат на протест

Служителите в следствения арест в Русе излизат на протест

„Излизаме на протест в 8,30 часа утре пред сградата на ОДМВР-Русе“. Това съобщи за в. „Бряг“ Денислав Христов, председател на Синдикално дружество „Следствен арест“ в Русе, част от Синдиката на служителите в затворите. Работещите в следствения арест в Русе са 40 души. Протестът ще се проведе като събиране на открито и ще продължи половин час. В днешния ден протестите са по места, а до края на седмицата синдикатът предвижда национален протест пред сградата на правосъдното министерство.

Реакцията на синдикалистите е следствие на проведените вчера разговори в правосъдното министерство с министър Крум Зарков.

„За него няма проблеми, той е горд от постигнатото“, коментира вчерашната среща Христов.

Той уточни, че не искането за увеличение на заплатите в сектора с 20% е основното, заради което излизат, а работните часове.

Това, че в момента работят на 12-часови смени един от основните проблеми в работата им. „Така сега всъщност работим два пъти повече като дни, отколкото преди, когато бяхме на 24 часа. Сега и някой да се разболее от нас, не може да бъде сменен и после да върне дежурството“, поясни Христов за медията ни.

Той подчерта, че този график е въведен заради изискване на Европейския съюз, тъй като 24-часовите смени били изтезание за работещите в сферата. От друга страна обаче с това общо решение под общ знаменател са сложени надзирателите в затворите със служителите в арестите, които имат различна специфика на работа, освен това и сградите са различни, постовете също.

Христов припомни, че местната синдикална организация е създадена през 2014 г., именно когато са обърнали работното време.

След срещата със синдикатите вчера Крум Зарков заяви: „Много съм горд със свършеното през последните 8 месеца по темите, които днес ни събират тук. Веднага след встъпването ни в длъжност се преборихме за допълнителни 5 милиона лева за системата; успяхме да започнем изграждането на нов затвор; подписахме нови споразумения със синдикатите.

“Горд съм, че успяхме да осъществим плавно преминаване от 24-часов на 12-часов режим на работа на надзорно-охранителния състав в местата за лишаване от свобода от 1 януари т.г. Реформа, която всеки министър преди мен е искал, но не е посмял да направи заради заплахите от протести“.

Това заяви министър Крум Зарков на днешната среща с представители на всички синдикални организации в системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО). На нея бе и ресорният зам.- министър Мария Павлова, участие взеха също професионалните ръководства на двете специализирани дирекции.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X