https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитика„Политико“: Каскета срещу Тиквата – мафиотската държава България достига преломен момент

„Политико“: Каскета срещу Тиквата – мафиотската държава България достига преломен момент

“Каскета срещу Тиквата: Българската мафиотска държава се докара до ръба”. Под това заглавие изданието “Политико” описва как “Криза с върховенството на закона избухна неприкрито под формата на конфронтация между главния прокурор и бившия премиер Бойко Борисов.”

“Нетфликс”, изяжте се от завист.

Най-новата политическа криза в България зависи от крайпътна бомба, израелски експерт по боеприпаси и смъртни заплахи в стил “Кръстникът”. Главните герои са главорезът главен прокурор Иван Гешев с прякор Каскета и (също толкова безмилостният) бившият премиер Бойко Борисов с прякор Тиквата.

Объркани ли сте? Не се притеснявайте, всички са. Но несъмнено това е ключов момент за върховенството на закона в България и усилията да се превърне балканската страна от 7 милиона души в пълноправна демокрация.”

Текстът е оформен като обяснение за незапознати чрез въпроси и отговори на това какво се случва в София, какви са корените му и какво би могло да последва.

“Защитаваната от политици мафия в България е вездесъща и нейните интереси включват наркотици, оръжие, контрабанда на хора и източване на еврофондове. За протестиращите [от 2020 г. насам] свръхмогъщите прокурори на България лежат в сърцето на мафиотската структура, като винаги гарантират, че никоя “голяма риба” никога няма да бъде изправена пред правосъдието в превзетата държава.

Откакто оцеля след уличните протести през 2020 г., Гешев изглеждаше почти невъзможен за отстраняване, отчасти защото се радваше на близки отношения с Борисов, кукловода на българската политика, на когото помогна да излезе от затвора миналата година”, пише още авторът Кристиян Оливер.

Макар да опитва да се шегува с това, че американският гигант за стрийминг на филми и сериали може да се ядосва, че не екранизирал подобен сценарий, статията разказва – предимно за служителите в институциите в Брюксел, които са сред основните му читатели – за “гражданска война в мрачното сърце на българската държава”.

Гешев е описан като човекът в основата на кризата и “отдавна определян от антикорупционни и продемократични активисти като една от най-големите пречки пред сближаването на България с нормите на ЕС”. Но нещо сега се пречупи и “даде искрица надежда на тези, които се надяват да прочистят авгиевите обори от корупция”.

След като представя последните поврати в историята – от експлозията до кортежа на главния прокурор до обвиненията и контраобвиненията, “Политико” пита: “Чакай малко, Гешев не беше ли някога защитник на Борисов?” и отговаря:

Да, партията на Борисов ГЕРБ беше ключова за назначаването на Гешев през 2019 г. Когато Борисов беше арестуван миналата година във връзка с разследване дали е изнудвал за милиони левове казино барона на име Васил “Черепа” Божков, Гешев се хвърли да го спасява, като прокурорите заклеймиха случая като нелеп и политически мотивиран. В действителност случаят се възприема като класическо доказателство за това как българската прокуратура играе ключова роля в защитата на “големите риби.”

Говорейки за “злоба” на Гешев, напомнящ за разследване за пране на пари и къща в Барселона, и “възмущение” на Борисов от твърдението, че Гешев го е спасил, изданието цитира бившия премиер да казва, че решението за освобождаването му е взето независимо от две инстанции. “Изведнъж се оказа, че Гешев ме е спасил от затвора! Може би е трябвало да остана там още два дни. Искаш ли да се върна още два дни? Стига!”

Не е ясно какво предизвика срива между Борисов и Гешев, коментира Кристиян Оливер. “Има вероятност Борисов най-накрая да е видял, че Гешев се е превърнал в такъв проблем, че трябва да го притисне да се махне, ако иска да спаси политическото си бъдеще, да спечели надеждни коалиционни съюзници и да съживи позицията си на сцената на ЕС.”

След още описание какво се случва в правораздавателните среди авторът казва на предполагаемо стъписаните си читатели: “Да, правилно прочетохте: Министерството на правосъдието защитава зам.-прокурора от шефа му.

Поради високото темпо на събитията “Политико” не дава отговор на въпроса “Какво ще се случи?”, защото смята, че “действителната точка на пречупване все още не е достигната”, предаде “Дневник”.

“В един идеален свят тези невероятни сблъсъци биха предизвикали цялостно преразглеждане на българската съдебна система и евентуално дори конституционни промени. (…) Възможно е политическият натиск най-накрая да създаде мнозинството, необходимо във Висшия съдебен съвет на България, за да се осигури отстраняването на Гешев, но далеч не е ясно кой ще управлява шоуто политически, а Гешев казва, че има “мръсотии” за членовете на ВСС.”

В заключение Гешев е представен като ” известен с ината си и едва ли просто ще се откаже”.

България, изглежда, се отправя към шестите си парламентарни избори за две години, защото Борисов едва ли ще успее да състави правителство, а и този развой може да бъде наложен от “големи разкрития за криминални действия”, завършва статията.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X