https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПролетна изложба на художествените занаяти представят майсторите от “Дунавска задруга”

Пролетна изложба на художествените занаяти представят майсторите от “Дунавска задруга”

Сдружение “Дунавска задруга на народните художествени занаяти” представи своя изложба в залата на Дружеството на художниците на “Борисова” 6. Експозицията съдържа десетки ръчно изработени експонати и ще може да бъде разгледана до края на месец май всеки ден от 10 до 19 ч.

На откриването присъстваха десетки ценители на изкуството, свързано с традиционните български занаяти, а приветствие към председателя Татяна Колева и членовете на Задругата, както и към присъстващите, отправи кметът Пенчо Милков.

“В съвременния свят сме свидетели и потребители на механично изработени изделия и много малко хора творят с ръцете си. Вашата работа носи в себе си изключителна красота, вековна традиция и история, и вдъхновява настоящото и бъдещото поколение да цени и пази нашата национална културна идентичност и наследство”, посочи в приветственото си слово Милков.

Кметът на Община Русе подчерта и значението на изграждането на Алея на занаятите, която е предвидено да бъде разположена на русенския кей. Там произведенията на членовете на сдружението ще посрещат първи туристическия поток, който идва от круизните кораби по Дунава.

В изложбата посетителите могат да видят кукли, ръчно рисувани шалове, колиета, обици, гривни, икони, бродерии, дантели и ризи, а също и редица изделия от керамика. Те са дело на членовете на Задругата и могат да бъдат закупени на място от русенци и гости на града.

Пролетната изложба е посветена на 10-годишнината от създаването на “Дунавска задруга на народните художествени занаяти”, която е приемник на Групата на майсторите от Русе, създадена през 1967 г. Членовете на сдружението са 28 и освен от Русе, има представители на градовете Варна, Горна Оряховица, Велико Търново и Костенец.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X