https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоМажоретен състав „Екстрийм” се включи в 100-годишното издание на Габровския карнавал

Мажоретен състав „Екстрийм” се включи в 100-годишното издание на Габровския карнавал

Момичетата от Мажоретен състав „Екстрийм“ към Общинския младежки дом с ръководители Вероника Миланова и Петя Бонева участваха в 100-годишното издание на Габровския карнавал. Събитието, което се провежда всяка трета събота на месец май, тази година беше под наслов „Има-няма 100 години карнавал“.

Русенките представиха магията на мажоретното изкуство пред габровци и гости от цялата страна и чужбина. В карнавала имаше 69 картини на различни групи и състави, показани от над 2000 участници. По традиция бе изпълнено и символичното отрязване на опашката на царицата на карнавала – огромна шестметрова бутафорна габровска котка. Ритуалът бе изпълнен от кмета на града Таня Христова.

Въпреки лошото време по време на карнавалното шествие, участниците и зрителите продължиха да се забавляват, а момичетата от „Екстрийм“ бяха посрещнати с аплодисменти и голям интерес.

Най-старото запазено свидетелство за еквивалент на проявата е снимка от 1932 г. Карнавалните шествия по време на майските празници на града са наследници на габровската Олелийня през 30-те години на миналия век. Тя е била веселба на открито, свързана със сгледа на младите булки, омъжени през зимата.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X