https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаБСП: Служебното правителство е използвало четири милиарда от Сребърния фонд

БСП: Служебното правителство е използвало четири милиарда от Сребърния фонд

Служебното правителство не се справя с бюджетните приходи и поради това си е позволило да ползва средства от Фискалния резерв, които не са оторизирани и които е много вероятно да противоречат на закона, заяви на брифинг пред медии Румен Гечев от БСП.

„Обърнахме се към БНБ и министъра на финансите за предоставяне на детайлна информация за Фискалния резерв на България. Както знаете, той се управлява от правителството, но се намира по сметка на БНБ“, каза още той.

По тяхна предварителна информация, за март и април са ползвани около четири милиарда лева – за март 1,5 млрд. и за април 2,8 млрд.

„Тъй като там има един изключително чувствителен компонент – Сребърният фонд, който би трябвало да е неприкосновен, гаранция за пенсионната система на България, тук са и средствата по европейските фондове и ЕС следи строго ползването на фондовете, ние сме разтревожени от това което става с българските финанси, с управлението на Фискалния резерв и сигурността на сребърния фонд“, категоричен е Гечев.

„Ще поставим въпроса и в парламента, и в съответните комисии. Не искаме да допуснем това да повтори случая с използваните над милиард лева от Здравната каса, които никога не бяха върнати във фонда и осакатиха реформата в здравната система“, припомни той, но отказа да коментира състава на проектокабинета на ПП-ДБ.

По-рано днес на заседанието на НС лидерът на партията Корнелия Нинова също обърна внимание на това, като попита социалния министър Лазар Лазаров къде са отишли парите от Сребърния фонд.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X