https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОмбудсманът определи като недопустимо предстоящото поскъпване на парното и топлата вода

Омбудсманът определи като недопустимо предстоящото поскъпване на парното и топлата вода

Омбудсманът Диана Ковачева определи като недопустимо предстоящото от 1 юли поскъпване с до половин процент на парното и топлата вода. По време на общественото обсъждане експертът от нейния екип Весела Ванева изтъкна като аргумент, че самият регулатор е направил изчисленията при прогнозна цена на газа, която на годишна база се очаква да е с 24% по-ниска:

“Всъщност предложеното наглед минимално повишение на цените на топлинната енергия ще се превърне в значително поскъпване за всички клиенти на топлата вода и парното с малко над 11% поради кумулативния ефект от повишението на ставката на данъка на добавената стойност от 9% на 20% от 1 юли тази година. Така потребителите ще се окажат в абсурдната ситуация при значително намаление на цените на природния газ да заплащат по-високи цени за топлинната енергия, каквито нямаше дори по време на безпрецедентната енергийна криза през 2022 година”.

Весела Ванева допълни, че по тази причина омбудсманът предлага цените на топлата вода и парното да бъдат намалени в такъв размер, че да компенсират предстоящото увеличение на ДДС. Тя настоява и да се използват други начини да бъдат компенсирани топлофикациите за недовзетия си приход, а не чрез сметките на клиентите на дружествата.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X