https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаПрезидентът ще присъства на заседанието на НС за избор на кабинет

Президентът ще присъства на заседанието на НС за избор на кабинет

Президентът Румен Радев ще присъства на извънредното заседание на Народното събрание, което ще гласува премиер, структура и състав на правителство с мандата на “Продължаваме промяната – Демократична България”. Ако предложеното правителство бъде подкрепено от парламента и след като редовният кабинет положи клетва, държавният глава ще приеме на “Дондуков” 2 министрите от петото си служебно правителство.

Двата служебни кабинета с премиер Гълъб Донев, които президентът назначи последователно – на 2 август миналата година и на 3 февруари тази година, са най-дълго управлявалата временна власт – малко повече от десет месеца. Единствената промяна, която държавният глава направи в екипа за тези 308 дни, беше в министерството на културата. А при назначаването на втория кабинет Донев, Радев отчете:

“Вие успяхте да спрете свободното падане на държавата, да парирате насадените кризи, да проведете честни избори”.

И постави задачи:

“Гарантиране на покупателната способност на българските граждани и борба с обедняването. Ограничаване на монополите и спекулата”.

На открито заседание вчера Гълъб Донев отчете като постижения в работата на екипа си от февруари до юни – ръст на инвестициите, мерки за овладяване на високите цени на храните, както и напредък по пътя към Шенген:

“Когато обявих, че сме готови за втория сезон на политическия „Сървайвър“, не очаквах да се стигне до такава изобретателност на изпитанията. Въпреки всичко, сме на финала. Бяха изтощителни десет месеца, в които върнахме центъра за вземането на решенията там, където е неговото място – в България”

Обърна се и към бъдещето редовно правителство:

“Не мачкайте и не пречупвайте хората, този модел на отношения вече не работи. Политическата арогантност е демоде и е безполезна”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X