https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноСдружения от Русе създават "културни квартали на Русчук"

Сдружения от Русе създават “културни квартали на Русчук”

Първото от серия събития от проекта на “Русчук.БГ” и “Градоред” за създаване на т.нар. “културни квартали на Русчук” се състоя в двора на старото Застрахователно дружество “България”. Зад идеята стои разбирането, че културните квартали на един град са неформално място или редица места за срещи между хора на изкуството, културата, науката или просто между приятели със или без кауза.

“Русе е уникален по своята архитектура град за България и предлага специфични възможности за развитие и утвърждаване на тази форма на социален живот на гражданите. Ние от “Русчук.БГ” заедно с приятелите ни от “Градоред” стартирахме тази инициатива с много любов и идеи за развитие като ще търсим партньорства и съмишленици както от страна на Общината, така и от сродни организации и от самите граждани, за да утвърдим града си като модерно, мотивиращо и ангажирано място за живеене в съвременния урбанистичен смисъл.

Културните квартали ще станат притегателно място както за русенци, така и за гости на града, като считаме, че уникалността на преживяванията в тях, а и локацията им бързо ще ги направят не само популярни, но и полезни за гражданите.

Започнахме с първата стъпка — направихме тематична сбирка в двора на първото Застрахователно дружество „България“. Сградата е знакова за централната част и в ужасно състояние по множество причини, като работим и върху това да ѝ се намери нов и достоен живот през 21 век”, споделиха инициаторите.

Музикални гости и изпълнители на събитието бяха примата Теодора Чукурова и маестро Димитър Косев, главен диригент на Русенската опера.

Гости на събитието бяха Иво Пазарджиев, председател на Общинския съвет, Теодора Евтимова, директор на Регионалната библиотека, Николай Ненов, директор на Историческия музей, Пламен Бейков, директор на Държавната опера, Стефка Маринова, доскорошен директор на Държавен архив, Мариана Димитрова, историк, арх. Венцислав Илиев и арх. Мартина Яковлева, Елеонора Николова, общински съветник, Даниел Джумалийски, като представител на джаз гилдията в града, Митко Кунчев и Деян Герасимов от сдружение “Проект 7000”, Ясен Янков, художник-реставратор и други партньори и съмишленици.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X