https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеНов модерен холмиев лазер в Урологията на „МЕДИКА“

Нов модерен холмиев лазер в Урологията на „МЕДИКА“

Уролозите от УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ лекуват две от най-разпространените урологични заболявания при мъжете – уголемена простата и камъни в бъбреците вече с мощен холмиев лазер от най-ново поколение. Апарат от такъв клас има само в няколко болници в страната.

Самата лазерна система е произведена през 2023 г. и е незаменима при безоперативното ендоурологично лечение на доброкачествена хиперплазия на простата (ДХП). HoLEP (холмиева лазерна енуклеация на простата) или разговорно „лазер на простатата“ е минимално инвазивен метод, гарантиращ много добра успеваемост и добро възстановяване на пациентите с минимален болничен престой. Приложим е при всички пациенти с ДХП, без значение големината на простата или наличния камък в пикочния мехур.

Интервенцията се извършва под обща анестезия, през уретралния канал, чрез което се избягват разрези на коремната стена. След въвеждане на специален работен инструмент, снабден с камера и въвеждащ лазерното влакно, уголемената простатна тъкан се изрязва, а кръвоносните съдове се изгарят, като не се допуска вътрешно кървене. По време на безкръвната операция нервите, имащи отношение към ерекцията остават незасегнати и пациентите не страдат от сексуална дисфункция след интервенцията. Отстранената тъкан се раздробява и се извежда от организма чрез вакуум и се изпраща в лаборатория за хистологично изследване.

Новият холмиев лазер на „МЕДИКА“ има предимства и при разбиването на камъни в бъбреците, уретерите или пикочния мехур, тъй като работи със специфични импулси, намаляващи ретропулсията /отместването от ударната вълна/ на камъка. По този начин лекарите по-бързо и точно разпрашават конкрементите, без значение техния размер и твърдост и ги извеждат от тялото.

В УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ с новата технология работи обучен екип с опит в извършването на лазерни интервенции. Въвеждането на нови и модерни апарати в болницата подпомага работата на лекарите, както и дава възможност на пациентите да получат най-съвременното лечение на световно ниво и в Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X