https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаПП - ДБ с готов проект за промени в Конституцията

ПП – ДБ с готов проект за промени в Конституцията

И тази седмица съдебната реформа на конституционно ниво ще бъде във фокуса на депутатите. ПП – ДБ имат готов проект за промени в Конституцията на концептуално ниво, но предстои обсъждането му с останалите партии.

“След като имаме идеите на всички останали парламентарни групи, ще имаме един по-консолидиран проект за изменение на Конституцията. Не целим бързина, а качество”, коментира Стою Стоев, председател на Правна комисия.

Сред идеите е разделяне на ВСС на два органа, както и ревизия на института на главния прокурор.

“Да ограничим максимално правомощията на главния прокурор, така че да стане един административен ръководител, а не да управлява цялата прокуратура. Ликвидирането на фигурата на главния прокурор е важна тема, но бих се концентрирал върху ограничаване на правомощията, защото това е в правомощията на Велико народно събрание”, посочи Стою Стоев.

Съдебната реформа започна с отстраняването на Гешев, но изборът на изпълняващ длъжността е неприемлив, обявиха още от “Продължаваме промяната”. По различни прогнози, промените в Конституцията могат да бъдат оповестени след дни или седмици.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X