https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораСвилен Максимов: За сделка е нужна по-добра оферта

Свилен Максимов: За сделка е нужна по-добра оферта

Комисията за защита на конкуренцията одобри за втори път придобиването на “Нетуоркс България” от “Виваком”. В новия анализ на решението е разгледано влиянието на пазара от обединяването на националния телеком както с русенската компания, така и с великотърновската “Телнет” и заключението повтаря това отпреди две години – че сделките няма да доведат до прекомерна концентрация на търговска дейност.

“Виваком” и “Нетуоркс” оповестиха, че е постигнато съгласие за придобиване на четири дружества от русенската група – “Нетуоркс България”, “Онлайн Директ” ЕООД, “ТВН Дистрибуция България” ЕООД и “Телко Инфраструктури” ЕООД, през май 2021. КЗК разреши сделката през юли, но тя беше оспорвана от “Теленор” и Върховният административен съд върна решението на КЗК за преразглеждане, като разпореди да бъде извършен далеч по-детайлен анализ на пазара и резултатите от двете придобивания.

Сега КЗК излиза с аналогично решение, но е ясно, че конкурентите на “Виваком” няма да стоят със скръстени ръце и отново ще се опитат да спрат сделката. Вчера А1 излезе с декларация, в която изразява притесненията си от това решение на КЗК, които се усилват в светлината на предстоящото решение за придобиване на “Булсатком” от “United Group”. А от решението на КЗК става ясно, че срещу придобиванията на “Виваком” възразяват “Йеттел” и други по-малки играчи, сред които русенският кабелен телеком “Делта”. Така че обжалването на това решение на КЗК изглежда сигурно.

Забавянето на сделката я прави проблематична и от друг аспект – обвързващите срокове по договора между двете страни са изтекли и вече никоя от тях няма задължение да доведе споразумението до финал.

“За последните две години “Нетуоркс България” се разви като компания, увеличи клиентите си и оборотите си. А инфлацията за този период е значително. Имам готовност и за двата варианта – да продам фирмата или да я запазя. Но, ако “Виваком” иска още да я придобие, трябва да подобри офертата си. Сделка ще има само, ако условията се предоговорят”, заяви собственикът на “Нетуоркс България” Свилен Максимов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X