https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаДепутатите избраха Димитър Радев за управител на БНБ

Депутатите избраха Димитър Радев за управител на БНБ

Народното събрание избра за управител на БНБ Димитър Радев. Това е втори мандат за него начело на централната банка.

За Радев гласуваха 155 народни представители от ГЕРБ – СДС, ПП-ДБ и ДПС. Кандидатурата на Радев беше издигната от ГЕРБ – СДС. Против бяха от “Възраждане”, БСП и ИТН.

Вторият кандидат за управител на БНБ, Любомир Христов, издигнат от “Възраждане”, получи само подкрепата на хората на Кодстадин Костадинов.

Заседанието започна с прочитането на две декларации. Първи това направи Костадин Костадинов от “Възраждане”, който за пореден път повтори тезите на партията, че България е колония, а правителството е куклено. Повод за декларацията бе появилата се информация, че български журналисти са попаднали в списъка на сайта “Миротворец”. Костадинов настоя властите да предриемат действия, да защитят всички български граждани и създателите на сайта “Миротворец” да понесат отговорност.

От името на “Има такъв народ” Станислав Балабанов също прочете декларация. Той пък повтори поста във Фейсбук на своя лидер Слави Трифонов и попита защо жандармерията охранява къщата на Бойко Борисов в Банкя. “Ако има някакъв проблем, да дойде Бойко Борисов и да каже. Ще помагаме”, заяви Балабанов.

Депутатите почетоха и днешната дата, на която се навършват 186 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Веднага след това председателят на бюджетна комисия Йордан Цонев представи кандидатурите за управител на БНБ и прочете техните концепции. Двамата кандидати вече бяха изслушани в бюджетна комисия в НС, на което заседание представиха приоритетите си, едната от които е “за”, а другата е “против” приемането на еврото.

От ГЕРБ – СДС и от “Възраждане” също представиха своите кандидати и прочетоха кратки биографични данни за тях.

Очаквано дебатите около избора на нов управител се съсредоточиха около темата “за” и “против” влизането на България в Еврозоната, като ГЕРБ – СДС, “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) и ДПС защитаваха приемането на еврото, а “Възраждане” и БСП настояваха, че България не трябва да влиза в Еврозоната.

Постепенно “Възраждане” и ИТН изместиха дебата и очаквано започнаха да нападат ПП-ДБ, за това, че ще подкрепят кандидатурата на ГЕРБ – СДС. Двете партии обвиниха коалицията, че се договарят с ГЕРБ и се чудят как да осигурят работа на семейство Лорер. Тошко Йорданов пък заяви, че в ПП-ДБ има повече наследници на представители на ЦК на БКП отколкото в БСП.

Народното събрание заседава извънредно днес, за да избере управител на Българската народна банка. След като БСП оттегли своята номинация – тази на Николай Каварджиклиев, кандидатурите, които ще обсъдят депутатите, са две – на настоящия управител на БНБ Димитър Радев, издигнат от ГЕРБ – СДС, и кандидата на “Възраждане” Любомир Христов.

На извънредното заседание във вторник депутатите ще продължат с второто четене на промени в Закона за пазарите на финансови инструменти. Те ще разгледат, отново на второ гласуване, и промени в Закона за българските лични документи. Избор на постоянни делегации на НС в международни делегации, също е точка от програмата. В дневния ред е предвиден и парламентарен контрол.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X