https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаЯнаки Стоилов: Не бива да противопоставяме 3 март на 24 май

Янаки Стоилов: Не бива да противопоставяме 3 март на 24 май

Конституционният съд би могъл да има роля в промените в Конституцията, ако възникнат спорове относно промените. Това обясни пред БНТ Янаки Стоилов, конституционен съдия и бивш министър на правосъдието.

Конституционният съд не е консултативен орган, а е орган, който разглежда правни спорове, по думите му. Конституционният процес трябва да решава определени проблеми, според него.

Дали децентрализацията на прокуратурата няма да увеличи властта на прокурорите по места, този въпрос постави Стоилов.

Идеята на служебния кабинет е в кризи да се засилва ролята на държавния глава, по думите му, а и едно правителство със свалени доверие не е редно да организира вот. Според него някои хора нямаше да придобият популярност и да влязат в политиката, ако не бяха минали през служебните кабинети.

За него е недопустимо противопоставянето на 3 март срещу 24 май. Конституцията е акт, който е най-пряко свързан с държавата и държавността, убеден е Стоилов. Духовността, културата и религията крепят един народ, каза той. Но без факторите, които подхранват тази култура, тя би изтляла, смята бившият министър на правосъдието. Не могат да бъдат заличавани знаците на държавността, категоричен бе Янаки Стоилов.

Имаме проблем с отстояването на българските национални интереси, изтъкна той. Все по-малко са у нас хората, които са космополитни патриоти, по мнението му.

Трябва да започнем да говорим за реалните проблеми, настоя Янаки Стоилов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X