https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаДенков: Задвижихме всички сектори, които имаха нужда от рестарт

Денков: Задвижихме всички сектори, които имаха нужда от рестарт

Премиерът Николай Денков отговаря на въпроси на граждани във Facebook. „Задвижихме всички сектори, които имаха нужда от рестарт. Опитваме се да не крием проблемите, а те да бъдат ясно поставени”, каза министър-председателят, запитан каква оценка би дал на управлението си през изминалите два месеца.

Премиерът даде заявка, че през следващите месеци ще бъде изпълнявана управленската програма. „Всички мерки там – около 500, са с конкретен срок. Ние всеки месец ще даваме отчет докъде сме стигнали”, поясни той.

На брифинг в Министерския съвет миналата седмица Денков очерта проблемни проекти в пет от министерствата. Какво обаче се случва в останалите: „И в другите има проблеми. Просто показахме тези пет, защото там са най-очевидни и доста сериозни. Става въпрос за конкретни факти и числа с рискове за загуба на милиарди левове, като средства”, информира премиерът. И добави: „Тези пет министерства бяха за пример, че не всичко е цветя и рози, както се представя от предишните управляващи”.

Договорът между „Булгаргаз” и турската „Боташ” предизвика напрежение между бившата служебна власт и настоящия редовен кабинет. Енергийният министър в кабинета на Радев – Росен Христов, обяви, че ще съди за клевета премиера. За това Денков заяви: „Не се притеснявам от каквото и да е било. Ясно е, че сделката крие доста сериозни рискове. Защото е много дългосрочна, но и защото е свързана със сериозни финансови ангажименти, които България е задължена да изпълни, независимо дали внася газ, или не”.

Като „странно” определи министър-председателят бързането около подписването на договора с „Боташ”. „Всичко се случва около Коледа и Нова година. След това има решение на Министерския съвет в първите дни на януари. Очевидно много се е бързало, но защо – не мога да кажа”, подчерта Денков.

Влизането на България в Шенген беше сред темите, засегнати във въпросите към министър-председателя. Към момента Австрия и Нидерландия се противопоставят на приемането на страната ни към пространството. „Това е една задача, която е доста трудна и амбициозна. Проблемът в Австрия е големият брой мигранти. Една част от тях идват от България. Имах няколко разговора с австрийския канцлер. Опитваме се да променим подхода на европейско ниво и организаторите да бъдат ударени. Има известен успех – намаление с около 20% през тази година. При Нидерландия акцентът е повече в правосъдната система и борбата с корупцията. И в двете държави обаче има вътрешни процеси – предстоят избори”, уточни той.

Присъединяването към еврозоната и разяснителната кампания за това също бяха коментирани от Денков. Той поясни, че еврото в България се използва от години, като даде пример с цените на жилищата. „Преминаването от лев в евро ще спести доста средства както на бизнеса, така и на хората, на които им се налага да използват еврото за пътувания или преводи. Страховете, които се насаждат умишлено, в огромната си степен са неоснователни. Трябва обаче да внимаваме с инфлацията. И трябва комуникационна кампания. Цените е нужно да се покажат шест месеца предварително в едната и в другата валута. Кампанията е важна, но тя беше забавена – не мога да кажа умишлено или не. Очакваме тя да стартира през септември – октомври в пълния си размер”, обясни премиерът.

Министър-председателят подчерта, че не е против 3 март да продължава да се празнува, въпреки предложението на ПП-ДБ национален празник да стане 24 май. „Той има своето важно място в календара на празниците. Но аз съм „за” 24 май да стане национален празник. Това е желание да издигнем най-важните ценности, които са определящи за нас като народ”, е мнението му.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X