https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаНинова: БСП спаси България от Истанбулската конвенция

Нинова: БСП спаси България от Истанбулската конвенция

“Искаме да изразим своето задоволство от резултата, който мога да обобщя в едно изречение – за трети път БСП опази Конституцията и спаси България от Истанбулската конвенция”, каза на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова.

По-рано днес Народното събрание прие окончателно промените в Закона за защита от домашното насилие. Законопроектът беше внесен от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), ДПС и ГЕРБ-СДС и беше приет на първо и второ четене днес в извънредното заседание на парламента.

Първоначалното предложение на Надежда Йорданова от ПП-ДБ за термина „интимна връзка“ беше това да са отношения между две лица. По време на дебатите народни представители от различни групи отправиха критики към определението. От „БСП за България“ предложиха да се уточни, че става въпрос за две физически лица от мъжки и женски пол, което накрая беше и прието.

Нинова каза, че с предложението за определение за „интимна връзка“ се е допускало съществуването на такава между две лица, без да е определен техния пол. Смятаме, че това беше отваряне на вратата към нарушаване на конституционната норма на България, че бракът е съюз между мъж и жена, коментира тя.

По думите ѝ в резултат на тези седем часа битки и убеждаване, аргументи в полза на Конституцията, семейството и българските традиции, са успели да прокарат по предложение на БСП в текста, че тази връзка може да бъде такава между две физически лица от мъжки и женски пол. Нинова благодари на депутатите от другите парламентарни групи, които са подкрепили това предложение.

На въпрос не ги ли притеснява, че еднополовите двойки няма да бъдат защитени от домашно насилие, Нинова каза, че защитата от домашно насилие трябва да минава най-вече и да се прилага през Наказателния кодекс (НК). Тя добави, че всички хора, дори тези с различна сексуална ориентация, са защитени срещу домашно насилие като престъпление през нормите на НК.

Доказването на интимна връзка, като предварително доказване, за да се търси отговорност за домашно насилие, е много трудно, почти невъзможно за доказване така, както го записаха от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, смята Нинова. Според нея това ще затрудни процеса, ще го забави, делата ще се проточват, ще изтича давност и насилниците ще се позовават на това.

Чрез промените се увеличава кръгът от хора, които попадат под обхвата на закона, като се включват и тези, които са в интимна връзка, продължаваща повече от 60 дни.

„Значи могат да те пребият в интимна връзка до 59-ия ден и това не е насилие и няма да се преследва от този закон, а след 60-ия ден вече това ще е насилие и ще се преследва от закона“, коментира Нинова. По думите ѝ това е абсурден текст.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X