https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниС всяка изминала година, лятото в Русе става все по-горещо и все...

С всяка изминала година, лятото в Русе става все по-горещо и все по-непоносимо

Един от основните факторите, които влияят на острова са намаляването на зелените зони и паркове, пишат от Проект 700 в социалната мрежа.

Топлинен остров ли е Русе и какво общо има това с озеленяването?

С всяка изминала година, лятото в Русе става все по-горещо и все по-непоносимо. Вече не ни правят впечатление ежемесечните съобщения как Русе отново „чупи“ термометъра.

Всеки един от гражданите на Русе вече е забелязал ефектите от тази тенденция: дискомфорт, затруднено дишане, мудност, лоша концентрация, неспокоен сън. Уви, последиците включват и повишен риск от топлинен удар и респираторни заболявания.

Това е резултат от образуването на т.н. градски острови на топлина или накратко, топлинни острови. Те се изразяват в разликата в температура на въздуха между града и околните райони. Едни от основните факторите, които влияят на острова са намаляването на зелените зони и паркове, лошото градско планиране, недоброто усвояване на общи и неизползвани площи, използването на неподходящи строителни материали.

В изследване от 2022г., Гкатцьора и Перакис разглеждат данни от Русе и потвърждават негативното взаимоотношение между температурата на повърхността на земята и озеленяването: колкото по-малко са зелените площи, толкова по-висока е температурата на повърхността. Това потвърди и малкия ни експеримент от миналия четвъртък направен с термокамера: до 10 градуса разлика между асфалт и зелена площ на русенския кей. Забележете и разликата между добре поддържана и зле поддържана зелена площ.

Дали догодина Русе ще счупи поредния рекорд зависи преди всичко от местната управа и гражданите на града. Докато ние, гражданите, можем да се придвижваме по-често с колело или градски транспорт и да изолираме жилищата си, градската управа трябва да предприеме нужните мерки, за да ограничи ефектите на топлинния остров. На лице са набор от добри практики и политики, които могат да бъдат заимствани. Покриването на малкото останали зелени площи (с тараби например) не е една от тях!

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X