https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРусенци се заканват да блокират Дунав мост заради инсинератора в Гюргево

Русенци се заканват да блокират Дунав мост заради инсинератора в Гюргево

Недоволство в Русе. Причината – намерение за изграждане на инсинератор в съседния румънски град Гюргево. Хората започнаха подписка, с която изразяват несъгласието си на отсрещния бряг да има инсталация за биологични отпадъци. Заканите са и за блокада на Дунав мост.

Според Мира Душкова е изготвено становище от адвокат и е изпратено към екоминистерството. “Възмущаваме се, че не сме уведомени възможно най-рано за изграждането на този завод”, обясни тя. Недоволните споделят още, че не искат да живеят в тежка химична среда, която да увеличи замърсяването във въздуха, предаде NOVA.

Предвижда се инсинераторът да бъде построен на мястото на площадката на бившия завод “Верахим”, а обгазяванията именно от него през 80-те години изведоха на протест русенци. Серните и азотните диоксиди, както и фураните са най-опасни, алармират от местно екологично дружество.

Кметът Пенчо Милков сподели, че общината също има отрицателно становище за изграждането на съоръжението в Гюргево. Съпреседател на партия “Зелена Румъния” заяви, че инвеститорът, който има намерение да строи в Гюргево, е бил отхвърлен от други градове. Около 9 септември МОСВ трябва да уведоми румънските си колеги за становището по казуса.

„Становището на Община Русе по отношение на намерението за изграждане на медицински инсинератор в Гюргево е отрицателно. Написали сме писма до МОСВ, а днес от среща с много граждани се роди идеята, която ще осъществя веднага – да напишем писмо-отговор и до румънското екоминистерство, което пита нашето за становище и ясно ще им отговорим директно на тях, даже на румънски, като ще приложим и подписката, която гражданите самоорганизираха“, заяви кметът на Русе Пенчо Милков.

Той обясни, че в общинската администрация е получено писмо за становище на 16 август, като МОСВ е дало срок за отговор до 25 август. „Един ден по-късно, след като прочетохме тези 260 страници, веднага разбрахме за какво става дума и сме пуснали на хората да вземат отношение. Радва ме това, което виждам днес: че отношението е реално и силно, заявява се в подписи и в множество становища, така че Румъния няма да чуе само кмета на Русе, а много граждани“, каза още Милков.

Днес е станало ясно, че всъщност за този проект областната администрация е била информирана още през 2021 г. „Писмото е стигнал до единия от заместник областните управители, защото има отговор от него. Ще проуча защо това не е казано на хората и на мен. Също имаше изявление и от депутат, че юни месец е знаел. Аз не знаех за това нещо. Може би ако идват по-често в общината, ще разбираме и за такива важни за нас неща“, коментира Милков.

Кметът ще разговаря днес и с председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев да се инициира заседание на съвместната комисия по трансгранични въпроси, която бе сформирана между двата местни парламента в Русе и Гюргево. „Ще се радвам тя да се събере септември и да има общо становище, което ще е прецедент и за Европа. Може да изпратим това общо становище и до еврокомисаря , който се занимава с екология“, каза още кметът на Русе.

Русенци, които не са съгласни с изграждането на инсинератор в Гюргево, са готови да протестират и да направят блокада на пътища, ако не бъдат чути. Пенчо Милков изцяло застава зад тях. „Винаги съм подкрепял гражданската инициатива и енергия, защото най-голямата болест е липсата й. Напоследък съм имал много пъти чувството, че ни липсва тази гражданска енергия, дори агресия, дори гняв, Радвам се в момента, че я виждам. Не ме притеснява, че често пъти се насочват и срещу нашата институция. Напротив, това е полезно за развитието на страната и на Русе“, заяви Пенчо Милков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X