https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаДепутатите се събират на първо заседание след лятната ваканция

Депутатите се събират на първо заседание след лятната ваканция

Депутатите се събират за първо заседание след лятната си ваканция. Новият парламентарен сезон ще започне в 9 ч., в преустроената зала “Света София” на бившия Партиен дом. Очаква се по традиция парламентарните групи да представят приоритетите си за втората сесия на 49-то Народно събрание. В програмата на парламента е предвиден блиц контрол на премиера и вицепремиера, както и редовен парламентарен контрол.

Народното събрание открива новия политически сезон на фона на напрежение между политическите лидери от коалициите в управлението – Бойко Борисов и Кирил Петков. Лидерът на ГЕРБ отправи критиките към “Продължаваме промяната” за кадровите назначения:

“Партията на промяната поголовно подменя всичко само с нейни кадри. Всъщност, ние подкрепяме 36 депутати от партията на промяната, те управляват. Но ако това е “сглобката”, не виждам как ще продължим да участваме по този начин в тази “сглобка”.

А съпредседателят на ПП Кирил Петков попита ГЕРБ защо 4 месеца законите за реформиране на службите не са внесени в парламента.

“С президента ли са, или са за реформата в службите? И те трябва ясно да се определят”.

Още днес се очаква среща за изясняване на позициите между лидерите в управлението.

В първия работен ден депутатите ще гласуват прекратяване пълномощията на депутата от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов, който подаде оставка през август след като употреби нецензурни думи срещу жертвите на домашно насилие. Рашидов обяви, че напуска не само парламента, но и партия ГЕРБ и политиката.

За днешния пленарен ден е предвиден блиц контрол на премиера Николай Денков и заместника му Мария Габриел. В програмата е и редовен парламентарен контрол, по време на който на въпроси на депутати ще отговарят финансовият министър Асен Василев, вътрешният – Калин Стоянов и още 10 министри. Най-много са въпросите към министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков – общо 28.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X