https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоКазанлък продължава битката за розовото масло, представи го в Европарламента като безопасен...

Казанлък продължава битката за розовото масло, представи го в Европарламента като безопасен продукт

Българският евродепутат Андрей Новаков откри представянето на община Казанлък в Европарламента. То е част от битката на българската страна за запазването на сегашния статут на розовото масло, съобщиха от пресцентъра на общината.

“Някои от Вас вече гостуваха в Казанлък и знаят за какво се борим, но сега минаваме на друго ниво”, обяви Новаков, като се обърна към присъстващите свои колеги. Те аплодираха изпълненията на танцьорите от Ансамбъл за народни песни и танци “Искра” към едноименното казанлъшко читалище с художествен ръководител Цветан Цочев.

Андрей Новаков припомни свършеното до момента. “Еврокомисията се съгласи с нашите аргументи и притесненията ни за бъдещето на розовото масло, въпреки това, имаме дълъг път да извървим, за да продължим битката си за производството на етерично-маслените култури като натурални продукти, както е било преди стотици години”, допълни той.

Новаков приветства присъствието на събитието на Мария Спираки, евродепутат от Гърция, докладчик по темата за разглеждането на Регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP), с думите: “Тя беше в Казанлък, в шест сутринта, в розово поле, сред аромата на розите и стана силен посланик на розовото масло”.

“Много съм радостна за участието ми в това прекрасно събитие! Страхотна работа на Андрей Новаков”, сподели гръцкият евродепутат. Тя отбеляза важността на розовото масло и че върви процес по преразглеждане на неговия статут: “Постигнахме компромис в отношението към него и другите етерично-маслени култури, те ще бъдат разглеждани като изключение от другите химически продукти в следващите четири години. Посещението ми в Казанлък беше повече от прекрасно преживяване, беше изключително!”, каза още тя. И допълни: “На 11 септември 2023 г., когато ще бъде следващото заседание по темата, ни подкрепете! Имаме доста дискусии и мисля, че може да намерим балансирано решение! Трябва да повишим нивото на разбиране по темата у хората! Мисля, че вървим в правилната посока”.

Събитието уважиха всички български евродепутати и много от техните колеги от различни държави. Кметът на Казанлък Галина Стоянова се обърна към всички тях: “Ние гостуваме при вас, за да Ви кажем, че розата и розовото масло са не просто традиция и производство, те за нас са идентичност”. Тя разказа как са търсели най-добрия начин да убедят евродепутатите, че розовото масло е важно: “Искахме да Ви убедим, че това е ценен продукт, който ще ни надживее. Търсехме най-добрия начин да го покажем. Естествено, Роза Дамасцена пристига в България през 17 век. Оттогава тя е Царицата на Долината, оттогава тя печели всички златни медали по света. Затова Ви донесохме тази роза, която може да пипнете, да видите как ухае, независимо, че са минали месеците май и юни. Да Ви покажем как от красивата роза се получава розовото масло през дестилерията. Стотици години тази инсталация е точно такава, каквато я виждате. Стотици години българското розово масло има своите най-високи качества и защото е най-предпочитано, фармацевтичната индустрия не може без капчицата розово масло, която прави аромата траен”.

“Розовото масло се използва и в Космоса, защото едно от най-силните му качества е, че издържа на висока температура и в различни условия. То е част от хранителната индустрия по цял свят, опитайте продуктите, които носим, за да се уверите, че са вкусни и полезни за организма!”, прикани тя гостите.

“Тук сме от името на всички българи, които пазят тази традиция в семействата и домовете си, да ви призовем: Знайте! Когато гласувате регламента за розовото масло, Вие гласувате за това то да ни надживее или да сложите край на една традиция, която определя нашата идентичност! Сигурна съм за Вашия избор!”, с тези думи завърши словото си Стоянова, като благодари на всички и специално на Мария Спираки, че застават зад България.

Розопроизводителят и собственик на дестилерия Симеон Георгиев лично запозна присъстващите с детайли около историята на розопроизводството и процеса на дестилация. Така, на място, всички имаха възможност лично да се убедят в напълно органичния произход на розовото масло, в това, че то не само не е вредно, а е изключително полезно за човешкото здраве, а процесът на производството му е стара, утвърдена традиция, която по никакъв начин не включва използването на химикали.

На вниманието на членовете на Европейска парламент община Казанлък представи и изложбата “Българските розотърговци. Родова памет на Казанлък”.

В началото на юли тази година, във връзка с предложения от Европейската комисия Регламент за изменение на законодателството относно класификацията, етикетирането и опаковане на вещества и смеси, Съветът на Европейския съюз чу и прие аргументите на България и още седем страни – членки за трудностите при приемане на предложения подход и включи клауза за преглед, изискваща нови анализи от Комисията за продукта розово масло, които да бъдат представени след четири години.

Следващо гласуване по темата предстои на 11 септември тази година.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X