https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоВ електронната медицинска бележка ще постъпва само информацията за състоянието на ученика

В електронната медицинска бележка ще постъпва само информацията за състоянието на ученика

“Всички заинтересовани страни имат ясно поставена цел. За нас беше важно да използваме повода за началото на учебната година. Смятаме да заменим настоящата хартиена бележка с електронна медицинска бележка за извиняване на отсъствия поради здравословни причини на учениците от I до XII клас”, заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски.

Йоловски посочи, че централизираната система в образованието разпределя електронната бележка в електронния дневник. Той подчерта, че по този начин се затваря кръгът от лекаря до училището.

„В електронния вариант ще постъпва само тази информация за състоянието на ученика, която е необходима. По този начин гарантираме, че чувствителна медицинска информация няма да изтече някъде по веригата“, каза министърът на електронното управление и добави, че няма да е необходимо при загуба на бележка да се ходи повторно при лекаря.

„От 1 октомври тръгва тази реализация за всички ученици“, съобщи още министър Йоловски.

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза от своя страна, че това ще допринесе за това колко медицински бележки се издават през годините и колко боледуват децата, тъй като е важно да има такава информация. „С Лекарския съюз сме говорили, че без преглед на детето при съответния специалист или общопрактикуващ лекар, не може да се издава“, обяви той.

Хинков допълни, че в хода на практикуването на тази нова система ще се види кое е най-рационалното, но във всички случаи ще се търси облекчаване на родителите и на децата.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков добави, че средно се падат около 50 отсъствия на един ученик, което не е малко на годишна база. „Важно е да се види статистиката на тези извинени отсъствия. Една от важните причини за отпадане на децата от училище са точно извинените отсъствия“, допълни той.

Цоков уточни, че това е един добър подарък за нашата образователна система за началото на новата учебна година.

Д-р Иван Маджаров, председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз от своя страна заяви, че от БЛС биха искали такива стъпки да се случват възможно по-бързо и по-лесно.

Електронната медицинска бележка за извинение на отсъствията ще бъде издавана безплатно. „Прегледите при личните лекари за деца са безплатни“, категоричен е Мадажаров, като уточни, че ако има отделни случаи, когато се взима такса, това трябва да бъде казано, както и че БЛС не приема подобни практики. Той отбеляза, че административна услуга, която не е свързана с диагностика и лечение, се заплаща.

Председателят на УС на БЛС обясни, че всеки лекар, който практикува легално, следва да има достъп до софтуера, който да е свързан със системата за издаване на електронна медицинска бележка за извинение на отсъствията.

Йоловски обърна внимание, че това е начинът, при който оттук нататък ще работи българското здравеопазване.

Цоков обясни, че всички училища и детски градини са обхванати от Националната електронна информационна система.

Ако прегледът е направен на 29 септември и бележката е издадена на хартия, отсъствията на детето ще бъдат извинени, дори и вече да е влязла в сила електронната, обясни още Йоловски.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X