https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОбластната управа и Гранична полиция с обща кампания срещу неразумното шофиране

Областната управа и Гранична полиция с обща кампания срещу неразумното шофиране

За осма поредна година, Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира Ден без загинали на пътя. Той е в рамките на Дните за безопасността на пътя между 16 и 22 септември и се провежда под надслов „Остани жив! Пази живота“.

Целта на инициативата, в която традиционно участва и Областна администрация – Русе, е свеждане до нула на загиналите при пътнотранспортни произшествия поне в рамките на един ден. Затова служители на Областната управа в крайдунавския град раздаваха флаери на влизащите в страната през ГКПП „Дунав мост“ с призив да шофират разумно.

Посланието освен на български език беше преведено на четиринайсет водещи езика. Сред тях бяха английски, френски, немски, испански, португалски, румънски, турски, гръцки, украински, китайски, арабски, руски, както и хърватски.

Целта е по този начин да се привлече вниманието на колкото може повече хора и така да се сведе до минимум броя на пътно-транспортните произшествия и съответно този на загиналите и пострадалите в катастрофи.

Инициативата се реализира по идея на ръководството и екипа на Областната администрация, а нейното изпълнение стана възможно с помощта на Регионална дирекция „Гранична полиция“ и Областната дирекция на МВР. В рамките на последните 24 на водачите бяха раздадени над 900 флаера. Служителите на Областната управа разговаряха с водачите и им разясняваха правилника за движение в страната.

Статистиката сочи, че от началото на годината до края на месец август в региона са възникнали 738 катастрофи, като при тях ранените са 310, а загиналите са 18. Данните са съпоставими със същия период на предходната година.
По-задълбочен анализ сочи, че има ръст на пътнотранспортните произшествия с около 4.5%, но загиналите са с един по-малко, а ранените са с трима повече. Сред най-честите причини за катастрофа се оказват несъобразената скорост, отнемането на предимство и неспазването на дистанция.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X