https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниДанаил Ковачев към Славейко Петров: Вашите платна ни учет, че стойностното изкуство...

Данаил Ковачев към Славейко Петров: Вашите платна ни учет, че стойностното изкуство е ненатрапчиво

18-ата си самостоятелна изложба откри вчера вечерта русенският художник и корабомоделист Славейко Петров. Експозицията се намира в художествената зала на ул. „Борисова“ 6 и с нея добре познатият в страната и чужбина художник и общественик отбелязва 30 години творческа дейност.

Сред гостите на събитието бяха областният управител Данаил Ковачев и заместник-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев.

„Радостно е, че хора като Вас живеят и творят в Русе. Благодаря Ви, че вече 30 години поддържате типичния за русенци аристократичен пламък, пример за ерудираността на живеещите тук. Впечатлен съм от разнообразието в творчеството Ви – успешно представяте както редица русенски теми, така и част от националните ни емблеми в архитектурата и пейзажната живопис. Много приятно съм изненадан от прекрасните корабни модели и маринизма“, каза Ковачев в обръщението си към Славейко Петров.

Областният управител определи изложбата като вълнуваща и отбеляза, че успява да разчупи сивотата в ежедневието ни и да ни завладее по неповторим начин.

„Вашите платна ни учат, че стойностното изкуство е ненатрапчиво. Продължавайте да вдъхновявате“, допълни Ковачев.

Той пожела на Петров здраве, енергия и все така нестихващ ентусиазъм в нелеката задача да твори и да популяризира русенското изкуство. След откриването на изложбата двамата обсъдиха възможностите за приобщаване на повече млади хора към изкуството. В рамките на разговора областният управител бе категоричен, че ще съдейства по всякакъв начин за провеждане на повече подобни инициативи в региона.

„За всеки един русенец би било удоволствие и естетическа наслада да посети изложбата“, заяви от своя страна Енчо Енчев.

Заместник-кметът по хуманитарни дейности на Община Русе сподели още, че Славейко Петров представя по неповторим начин русенския европейски дух и типичните български къщи.

„Вие сте един истински българин, с когото можем да се гордеем“, каза Енчев и пожела на художника да продължава да носи младежката тръпка в сърцето си.

На откриването на изложбата присъстваха десетки русенци. Сред тях бяха председателят на Дружеството на художниците в Русе Николай Колев, общественици и представители на академичните среди.

Официално събитието бе открито от журналиста и общественик Нели Пигулева, която направи пълна ретроспекция на творчеството на големия художник.

„Той винаги успява да запази част от Русе в своите платна“, сподели тя и подчерта, че в работата му се открояват и редица нови теми.

Изложбата, която включва 38 картини и 2 модела на ветроходни кораби, ще може да бъде разгледана до 5 октомври. Факт, който няма как да не бъде споделен е, че негови картини са част от частни колекции от ценители на изкуството от цял свят. Негови картини се притежават от хора от Вашингтон до Токио.

Най-старата датирана творба, която може да се види в експозицията е от 1988 г., има и две платна от началото на 90-те години и така до най-новите му произведения, рисувани през настоящата 2023 г. Сред темите в експозицията преобладават живописта, портретите и голото тяло. Славейко Петров провокира особено силно публиката със своята дръзка закачка с гениалния майстор – френският художник Жан Дезирѐ Гюста̀в Курбѐ и неговата картина „Произходът на света“.

Неразделна част от експозицията са и 80-те медала и купи, които е заслужил по корабен моделизъм на световни и европейски първенства, както и на държавни турнири. Два пъти е бил избиран за най-добър спортист на Българската федерация по корабомоделизъм.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X