https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПенчо Милков: Отново глъчка и шум на самолети, Летище Русе оживява

Пенчо Милков: Отново глъчка и шум на самолети, Летище Русе оживява

“Отново глъчка и шум на самолети, Летище Русе оживява. Посрещнахме близо 15 самолета и най-добрите пилоти в страната”, съобщи кметът Пенчо Милков във Фейсбук.

“Сред тях е и началникът на Висшето военновъздушно училище генерал Юлиян Радойски. Той ни припомни, че тук преди три десетилетия са се извършвали редовни полети и обучения, защото летището ни е било първата от трите бази на учебното заведение.

Днес със страхотния екип, на който се доверихме, летището не спира да се развива.
Нашето летище е първото в страната с LED осветление на полосата – на слънчеви батерии. За шестте месеца, откакто сключихме договора, бе изградена 9 км ограда, почистена е теренът, сградата се обнови и съхрани.

Енергията е неописуема, когато виждаш как постепенно мечтите се сбъдват”, добавя Милков.

Стотици жители на Русе и областта посетиха летище Русе, за да видят националната авиационна обиколка днес.

Още към 9 часа , въпреки жегата, най – нетърпеливите малки и големи посетители бяха пристигнали на летището, като някои си носеха сгъваеми столчета и чадъри. Организаторите явно подцениха интереса на публиката, тъй като имаше доза импровизация за оповестяване на правилата за дошлите. Кметът на Община Русе Пенчо Милков и управителят на летището Налбантов лично разясниха какво и как ще се случи. Пред стотиците граждани говори още бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“. Събитието уважиха още общински съветници, заместник – кметовете Златомира Стефанова, Димитър Недев, ръководители на териториални структури на държавната администрация и съдебна система, бивши пилоти и др.

Впоследствие зрителите разгледаха самолетите отблизо, а впоследствие се насладиха на атрактивно авиошоу с опитни пилоти, включващо демонстративни полети с военни самолети и въздушна акробатика. В тях се включи и бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

Събитията в цялата страна преминават под мотото „Да запазим летищата на България“ и се организират от Фондацията „Български Военновъздушни сили“, съвместно с Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България (AOПA) и Асоциацията на свръхлеката авиация в България (АСАБ).

Присъстващите се запознаха с импровизирана обиколка на района и с направените инвестиции на Летище Русе и получиха повече информация за дейностите, които предстоят във връзка с разработването на неговия Генерален план, който ще позволи реализирането на граждански полети.

В памет на въздушните защитници на България и 111 години от гибелта на първата жертва от военната авиация Христо Топракчиев в Долна Митрополия ще бъде дадено началото на националната обиколка и ще бъде открита първата сертифицирана летателна площадка HEMS.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X