https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Андрей Райчев: Антон Хекимян би могъл да бие Васил Терзиев за кмет...

Андрей Райчев: Антон Хекимян би могъл да бие Васил Терзиев за кмет в София

Социологът Андрей Райчев прогнозира, че журналистът Антон Хекимян, за когото се спекулира, че е кандидатът за кмет на ГЕРБ за София, би могъл да спечели битката за столицата на местните избори.

В събота bTV Media Group прие оставката на Антон Хекимян като директор “Новини, актуални предавания и спорт” заради “негово решение да продължи в друга професионална посока”. Хекимян бил забелязан около кабинета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в централата на партията и тръгна слух, че той ще е кандидат за кмет на София. Борисов онзи ден каза, че има 20 кандидати и още избира. После обяви, че кандидатът му ще изненада всички. От ГЕРБ обаче отричат да са предлагали на журналиста тази позиция.

Според Андрей Райчев, ако Антон Хекимян наистина е кандидат-кметът на ГЕРБ за София, то той би имал шанс да бие кандидата на “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) за столицата – Васил Терзиев.

“При възникналата ситуация може. Въпрос на втори тур е. Синият кандидат е ясен, има и вътрешни критици, което няма чак такова голямо значение -Терзиев ще получи своите 30 и няколко процента. Въпросът е дали кандидатът на ГЕРБ може да вземе и гласове извън електората си. Хекимян ще има откъде да взима гласове, а Терзийски – не”, заяви пред БНТ Андрей Райчев.

Според Боряна Димитрова от социологическата агенция “Алфа рисърч” Антон Хикемян е известен и ще може да мобилизира гласове, но ще му трябва време, “за да влезе в кметските обувки”. По думите ѝ популярността сама по себе си не е достатъчна. Тя е на мнение, че резултатът от местните избори няма да се отрази особено на правителството.

Андрей Райчев коментира, че компромисът на сегашното управление е взаимен. По думите му въпреки отвращението на ГЕРБ и ПП-ДБ, те са направили едно много трудно управление. Той е на мнение, че за да има правителство, управляващите са направили “тежък гаден компромис”, което не е лошо за България. Райчев прогнозира, че правителството ще продължи до края на войната в Украйна.

“Основният фактор който определя живота ни е тази война. Там е чудовищна мелачка за човешко месо, която светът трябва да прекрати, а не го прави. Ние трябва да продължим някак, без да симпатизираме на крайности. Нашето правителство, с всички забележки, горе-долу се справя с тази задача. Веднага идва въпросът кога ще падне – мен ако питате – когато свърши войната”, каза Андрей Райчев.

Социологът Боряна Димитрова обърна внимание на състоянието на българското общество, в което има сериозни разделителни линии. Тя посочи, че в тази ситуация политическите партии изразяват различни интереси и няма как да са единни в парламента. По думите ѝ видимо властта е съсредоточена в ПП-ДБ и оттук идва най-голямата електорална щета за тях.

“Виждаме ролята на ДПС, което сякаш стои отзад, а в същото време си признава, че без тях няма как да осъществят това, което са си поставили като приоритети. Колкото по-явно подкрепя Делян Пеевски всеки един от законопроектите, толкова повече олеква електоралната подкрепа на ПП-ДБ. Това е парадоксът. Колкото повече се явява, избирателите на ПП-ДБ се дразнят”, заяви Боряна Димитрова.

Според нея тази прекалено видима роля на Пеевски е целенасочена стратегия на ДПС. Тя не се съгласи с Райчев, че правителството ще продължи до края на войната.

Райчев коментира, че ПП-ДБ имат най-много министри, “преяждат с власт” и обират големите негативи. По думите му те са най-големите наивници в “сглобката”. Според него в зависимост от местните избори техните отношения автоматично ще се променят. “Ако Борисов ги победи в София, техните отношения ще се променят”, каза той. За ДПС социологът коментира, че едно е сигурно – Ахмед Доган смята много ходове напред и всичките му действия са насочени и към бъдещето.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X