https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораБиволско сирене без биволско мляко и други подобни абсурди на българския пазар

Биволско сирене без биволско мляко и други подобни абсурди на българския пазар

“Биволско сирене” без нито грам биволско мляко е засечено на българския пазар, обяви Андрей Велчев от “Сдружение за достъпна и качествена храна”, след направена проверка в международна лаборатория, която установява, че само в 1 от 10 изследвани сирена има овче мляко, в другите има смес от други видове, например най-евтиното – краве.

Резултатите показват, че само един вид от тестваните най-скъпи и популярни продукти от този тип са приготвени само от овче мляко, съобщиха от сдружението. Останалите, освен овче мляко, съдържат и до 50% краве мляко и практически са смес, а са обявени за овче сирене. Изследването е част от програма за граждански контрол върху хранителните продукти.

„Тази, за съжаление, очевидно широко разпространена практика сред българските производители на сирена, не само ощетява потребителите, които плащат по-високата цена. Тя е опасна, тъй като въвежда в заблуждение хора, които купуват „овче сирене“ по здравословни причини, а не единствено заради вкусовите качества на продукта“, каза Андрей Велчев, председател на управителния съвет на сдружението.

По думите му тези сирена, за които е сигнализирало сдружението, не са изтеглени от пазара. “Не съм запознат да има такава практика в България, за разлика от други европейски държави, в които това е закон”, подчерта той.

“Това е един от сериозните упреци, които получаваме към сдружението, тъй като жалбите и сигналите, които подаваме към българските институции, като Българската агенция по безопасност на храните и Комисия за защита от потребителите, обикновено приключват с констатация, че на предприятието е съставен констативен протокол и то е поставено в зачестен контрол. Тоест, проверяват го най-малко веднъж седмично. Предният път, когато Агенция по храните потвърди некачественото съдържание, не сме информирани да са взети кой знае какви мерки нарушителите да са санкционирани подобаващо”, посочи той.

От там припомнят, че е забранено наличието на суровини и съставки, които не са изрично упоменати в етикета на продукта.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X