https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДанаил Ковачев обсъди с кмета на Гюргево рисковете от изграждането на инсенератор...

Данаил Ковачев обсъди с кмета на Гюргево рисковете от изграждането на инсенератор за биологични отпадъци

Рисковете от евентуалното изграждане на инсинератор за биологични отпадъци в Гюргево обсъдиха областният управител Данаил Ковачев и кмета на Община Гюргево Адриан Ангелеску.

Областният управител изрази категоричната си позиция, че мястото за инвестиционното намерение не е избрано правилно, тъй като се намира в близост до населени места и всява напрежение сред жителите на двата региона. Ковачев увери, че той и неговият екип подкрепят напълно недоволството на гражданите от Русе и Гюргево и заяви готовността си за съдействие чрез всички възможни механизми за разрешаване на ситуацията.

Според Ковачев единствената възможност за реализация на проекта е в случай, че се смени местоположението на обекта, така че да не всява смут сред живеещите от двете страни на река Дунав и да не застрашава здравето на хората в трансграничния регион.

„Категоричен съм, че с правомощията, които имам ще направя всичко възможно за разрешаване на казуса в полза на населението на Русе и Гюргево“, коментира областният управител.

Пред кмета на Гюргево Ковачев припомни, че в края на миналия месец Регионалната инспекция по околна среда и водите в Русе даде отрицателно становище по проектното предложение за инсталация за изгаряне на медицински и животински отпадъци в северната ни съседка.

Припомняме, че според доклада за оценката за въздействието върху околната среда е установено незадоволително описание на инвестиционното предложение както в етапите на производствения процес, така и на техническата инфраструктура, необходима за осъществяването му до и на територията на площадката, което предизвиква неясноти относно цялостния производствен процес.

Отчетено е, че в доклада няма данни за начина на съхранение на опасните химични вещества, които ще се използват като реагенти и/или спомагателни материали.

Представената информация по фактор „Отпадъци“ също е незадоволителна. Недостатъчно са представените данни, поради което остават неизяснени начинът на сортиране на отпадъците, вероятността от доставка на отпадъци от други страни, начинът и периодът на съхранение, както и последващото третиране на образуваната в производствения процес пепел. Също така план за управление на миризмите не е предложен, както и не е представена детайлна оценка на неорганизираните емисии на площадката.

През последните седмици Ковачев проведе срещи с представители на изпълнителната власт и ги запозна подробно с проблема. От тях той получи уверение, че ще бъдат предприети необходимите мерки за защита интереса на населението.

От страна на Министерството на околната среда и водите е поискана допълнителна информация, свързана с опазване качеството на въздуха, както и с всички фактори, които ще окажат влияние върху околната среда и здравето на българските граждани при изпълнение на проекта.

„Всички си спомняме ужаса от „Верахим“ и нямаме право да допуснем той отново да се повтори“, сподели още Ковачев

От своя страна Ангелеску подчерта, че за момента няма изготвен анализ на въздействието на инсинератора върху здравето на хората и качеството на въздуха, въпреки че това е било едно от условията за издаване на разрешително от здравните институции в Гюргево.

В Гюргево са разчитали на съществувалата доскоро забрана за изграждане на подобни производства близо до жилищни райони. Опасенията им са нараснали с падането ѝ и съветниците там са гласували тя да бъде възстановена, като са призовали за подкрепа депутатите и сенаторите.

Според румънски източници вече е било отказано на инвеститорите да строят в други райони на Румъния, а през март е било направено изменение на закона, което да позволи изграждането му именно в Гюргево – само на 300 м от жилищните квартали.

В срещата участваха още заместник-кметовете на Гюргево Мариян Дамян и Йонел Мускалу, представители на тамошния Общински съвет, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X