https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиГен. Васил Василев за случая със застреляния 18-годишен обирджия: Закон се пази...

Ген. Васил Василев за случая със застреляния 18-годишен обирджия: Закон се пази и с оръжие

„Закон се пази и с оръжие – при самозащита, бягство, опит да спре извършител на тежко престъпление. Грабежът е тежко престъпление. Този, който бяга не се подчинява на полицейско нареждане. Произведени са предупредителни изстрели, а той продължава да бяга. Полицаят взима решение между 3 и 5 секунди, вади пистолета и го прострелва. Не е искал да го убие, а да го възпре“. Това каза ген. Васил Василев, бивш директор на „Национална полиция“ в предаването „120 минути“.

По думите му полицаят е бил с нагласата, че извършителят на грабежа продължава да бяга и ще употреби всичко, за да се защити – възможно е да отвлече човек или да направи друго престъпление.

Според ген. Василев служителите на МВР трябва да спрат да носят пистолети „Макаров“ и да се въоръжат с полицейски пистолети.

„Всичко зависи от това къде е попаднал куршумът, ако е в рамото, крака няма да умре. Макаровият е тежък армейски пистолет с тежък патрон и дава по-големи поражения. Той не е пригладен за полицейска работа. Стоп патронът си е преживял времето“, допълни той.

Василев коментира и информацията, според която полицаят е стрелял с лично оръжие.

„За да има втори пистолет, има разрешително. Това му дава право да съхранява, носи и употребява оръжието. Пак следствието и прокуратурата ще каже правомерно ли го е носил. Трябва да се направи анализ и да се види той инструктиран ли е, когато е тръгнал на акция, проверявано ли му е оръжието“, каза бившият директор на полицията.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X