https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРИОСВ – Русе: Няма замърсяване на въздуха, някои от сигналите са за...

РИОСВ – Русе: Няма замърсяване на въздуха, някои от сигналите са за миризми от битов характер

Няма превишения нито на средноденонощните, нито на средночасовите пределно допустими концентрации във въздуха на Русе, заяви шефката на РИОСВ в града инж. Цонка Христова.

„Има по-чувствителни хора, особено след коронавирус периода, някои хора си изостриха обонянието, а други го загубиха. Тези миризми те смятат че причиняват вреди. Ние имаме лаборатория, която дава резултати по-късно, но мери органиката. Няма превишения нито на средноденонощните, нито на средночасовите пределно допустими концентрации. Говоря за органиката, защото тази, която е с постоянна видимост, намираща се до руското консулство, тя мери фини прахови частици. Ние търсим органика, поради което ни е важна тази станция, която е в пожарната, и другата, която е на общината. Те дават едни и същи показатели, поради което няма как да излъжат“, обясни Христова пред Rousse Info.

„Замърсяване на въздуха няма и няма основание за всички тези протести. Да, те не вярват на държавата, но държавата е зад тях и тя осигурява и работата на голяма част от присъстващите там и тези предприятия, за които те говорят, пак осигуряват работа и данъци в общината. Няма как да живеем в изолиран свят“, коментира Христова.

Близо 500 сигнала за чистотата на въздуха в Русе са подадени в период от 1 месец. Заради това от РИОСВ в Русе са взели превантивно мерки – направена е организация за вечерни реакции на сигнали, за да може да се проверят и потенциални причинители.

„Всяка вечер по двама колеги в група реагираха на всеки подаден сигнал. Може би 90% от тях бяха неоснователни. Тези 10%, на които отидохме – имаше миризми, но определено от битов характер. Аз лично се включих в проверките в две вечери. Единият сигнал бе за силно обгазяване в района на стадион Локомотив. Да, там наистина имаше обгазяване, но от скарата на ресторанта. Другият сигнал бе за цялата Менделеева таблица, но там се оказа, че когато застанеш до мазите им, наистина миришеха – джибрите… Абсолютно битов характер. Всичко друго бе абсолютно нереално. Реагирала съм на всеки подаден сигнал с обратна връзка“, разказва Христова. И дава за пример още, че има такива миризми, особено от канализацията, които не може да бъдат спрени, включително и във вътрешната канализация.

Направена е извънредна проверка и в някои местни предприятия и заводи, но всички издадени предписания се изпълнявали от тях.

„Всеки завод има миризма. Няма производство без миризма. Но паленията – снощи отново имаше палене на стърнища отсреща в Румъния. Те идват до нас като като пушек, но и с миризми. За другото е странно, че няма подадени много сигнали. Става дума за периода 21 – 22.30 часа, а то е димяло много сериозно, когато са отишли колегите“, разказва още Христова.

Няма залпови изпускания, категорична е шефката на РИОСВ в Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X