https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниРусенският университет посрещна Европейската нощ на учените

Русенският университет посрещна Европейската нощ на учените

Днес в РУ „Ангел Кънчев“ бе официалното откриване на Европейската нощ на учените.

„В днешно време образование, науката и практика са тясно свързани, затова за Русе, Общината и Русенският университет е чест, че за шестнадесета поредна година се включват в инициативата.“

С тези думи заместник-кметът Димитър Недев се обърна към ректора акад. Христо Белоев и академичното ръководство. Гости на събитието бяха и заместник-областният управител Георги Георгиев и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

То се провежда едновременно в повече от 300 града в Европа и е инициатива на Европейската комисия. Темата, която Европейска нощ на учените ще представи през 2023 г., е как човечеството трябва да се адаптира към промените в климата.

По време на събитието бяха наградени победителите в конкурса „Моят поглед към кариерите на бъдещето“. В него са участвали 28 младежи в три категории – есе, презентация и рисунка.

Първото място за есе отиде при Алекс Корабова, второто при Милена Георгиева, а третото бе отсъдено за Велина Димитрова и Денис Ружди. Наградата за най-добра презентация беше за Нурай Салим, след нея се наредиха Цветозара Тодорова и Вероника Петрова. Раздадени бяха и поощрителни награди в раздела за рисунка.

Със съдействието на Регионалния исторически музей в Русе бе открита изложба на една от най-отявлените боркини за равни права на жените след Освобождението Димитрина Иванова. Тя е русенка и автор на редици научни трудове, сред които монографията „Правна защита на женския труд“. Изложбата бе представена от Ренета Рошкева.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X