https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораБСП: Срещата между управляващи и протестиращи миньори е пълен провал

БСП: Срещата между управляващи и протестиращи миньори е пълен провал

“Срещата между управляващи и протестиращите миньори е пълен провал. Целта на организаторите ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС не е решаване на проблемите на хората, а имитация на разговори, сваляне на напрежението и смачкване на протеста. Както излъгаха работниците преди две седмици пред МС и ги отпратиха, така ги лъжат и днес. Интересува ги само кой да открадне повече пари от Плана”, посочват от ръководството на БСП.

По думите им по време на срещата е имало караници, обиди, тайни записи, но не се търсят решения.

„Ние от БСП няма да участваме в този фарс на сглобката, който е унизителен за хората, но винаги сме готови на среща с протестиращите, както и досега. От БСП предлагаме единственото работещо решение за спасяване на българската енергетика и работни места. Още в петък, след разговори с експерти и миньори, припознахме техните искания и внесохме в парламента предложение. Само Народното събрание може да възложи на МС изтегляне на подадения в Брюксел план и отсрочка за спокойни и нормални разговори. Настояваме да се свика извънредно заседание на парламента и да се гласува следното решение:

1. Задължава Министерски съвет да отмени решението си от извънредното заседание на 29 септември 2023 г. за одобряване на териториалните планове за справедлив енергиен преход във въглищните райони Стара Загора (и прилежащите общини), Перник и Кюстендил, и да ги оттегли от Европейската комисия.

2. Задължава Министерски съвет незабавно да поиска от Европейската комисия едномесечна отсрочка за представяне на териториалните планове за справедлив енергиен преход.

3. Задължава Министерския съвет да одобри нови териториални планове за справедлив енергиен преход във въглищните райони Стара Загора (и прилежащите общини), Перник и Кюстендил само след съгласуване със социалните партньори, като

1. в срок до 20 октомври 2023 г. да подпише с национално представените синдикати национално споразумение за справедлив преход.

2. В срок до 31 октомври 2023 г. да внесе новите териториални планове за справедлив енергиен преход в Европейската комисия.

Всичко останало е измама и хвърляне на прах в очите на хората”, твърдят още от БСП.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X