https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРаздор в редиците на протестиращите енергетици и миньори: Бяхме предадени от собствените...

Раздор в редиците на протестиращите енергетици и миньори: Бяхме предадени от собствените ни колеги!

Протестиращите миньори и енергетици от комплекса „Марица-Изток“ ще решават следващите си действия след насрочено днес извънредно заседание на парламента, в рамките на което трябва да бъде гласувано споразумението, подписано вчера между правителството, политическите партии, представители на синдикалните организации и протестиращите миньори и енергетици.

„Вчера беше извършено поредното предателство от собствените ни колеги, бяхме в буквалния смисъл предадени. Постигна се някакво споразумение, обещаха ни се някакви точки, но едва ли има някой, който да живее в заблуда, че ще бъдат изпълнени“, каза пред присъстващите лидерът на КТ „Подкрепа“ в мини „Марица-изток“ Бисер Бинев.

Според него само лидерите на въглищните централи са повярвали в правителството, в техните обещания.

“Дори накрая министър-председателят каза, че ако не ги изпълни, ще подаде оставка. Само че дали на този пост ще бъде той или някой друг, едва ли има значение. Ние пропуснахме поредния си златен шанс да предотвратим убийството на комплекса „Марица-Изток“. Каквото и да направим, от всичко, което сътворихме, аз лично ще изляза с вдигната глава. И не само аз, искам да благодаря, да се преклоня пред вас, защото това, което направихме, според мен никога не е правено в държавата”, коментира Бинев.

„Премиерът предложи нещо много хубаво – вземете си споразумението, говорете с хората, обмислете и тогава да го подпишем. Не знам защо бързаха и от какво се страхуват. Този лист хартия означава много, гарантира парите от Европа да дойдат, то ги узакони. Можеше да бъде записано “връщане на териториалните планове и в тях да бъдат вкарани седемте точки”, само това щеше да гарантира някаква сигурност за нас в годините напред. Едва ли има някой, който се заблуждава, че до 40-50-а година ще работим с капацитета, с който работим. Тези точки, ако бяха вкарани в териториалните планове, гарантираха една спокойна работа поне на комплекса до 2038 година с един наистина плавен преход, но това не се случи. Всичко е пожелателно, днес вероятно ще бъде гласувано в НС, но колко решения има то и нито едно от тях не е изпълнено. Има решения отпреди две години и повече, но не се изпълняват и това ще бъде поредното неизпълнено“, каза още той.

Документът имаше за цел да удовлетвори исканията на недоволните служители на комплекс „Марица-изток“, които се страхуват за работните си места и доходите си. Ако споразумението днес бъде подкрепено в Народното събрание, участниците в протестните блокади ще решат дали пътищата в Старозагорска област ще бъдат освободени след шест денонощия недоволство.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X