https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораГражданско недоволство в Русе заради системното обгазяване от индустриални предприятия

Гражданско недоволство в Русе заради системното обгазяване от индустриални предприятия

Колко е замърсен въздухът на русенци и кой е отговорен за това? Хората в Русе настояват замърсяващите предприятия да бъдат ограничени по някакъв начин и ако това не се случи, отново заплашват с блокада на “Дунав мост”.

„Притесненията ни са основно за това, че качеството на въздуха е изключително лошо. Сутрин, когато се излиза, ни обхваща такава миризма, че чак очите започват да лютят. Усеща се киселина, нещо в устата започва да ви горчи“, разказа пред bTV Петър Георгиев, който е баща е на 6-годишно дете.

„Русе е на едно от първите места по онкологични и респираторни заболявания. Всички деца до 10-12-годишна възраст не излизат от кабинетите „Уши, нос гърло“. Аз като баща на дете съм обиколил всички аптеки. Това не може да продължава така, вече е повече от 10 години. Знаят се кои са замърсителите и никой не осигурява здравословен начин на живот в Русе. Градът запада. И аз съм на път да си продам жилището и да отида просто в друг град“, споделя Петър.

„Живея в центъра и също винаги усещам мръсния въздух. Не може да се диша. Лятото трябва да се затваря, не може да се спи на отворен прозорец“, обясни местна жителка.

Друга жена заяви, че изобщо не е вярно, че сега отново се дава гласност на проблема.

„Ние не спираме да ходим по протести. Моето дете в момента е на 10 г. Тя от 2016 г. е с мен по протести. Това не е нормално. Всички знаят кои са замърсителите. Няма никаква комуникация между институциите“, коментира тя.

„Нашите проверки установяват, че някои от операторите или някои от фирмите имат отклонения от нормите, за това те са наказвани, но качеството на въздуха, който се замерва с пет станции, които са постоянно в града, и с още една сега, която е поставена извънредно, не показва повишение на измерваните показатели“, обясни пред bTV директорът на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X