https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораГласуването по вота на недоверие – в петък 13-и

Гласуването по вота на недоверие – в петък 13-и

В Народното събрание се проведоха дебатите по искания от опозицията вот на недоверие на правителството заради политиката в сектора “Енергетика”. Предложението е внесено от БСП, “Има такъв народ” и “Възраждане”.

Гласуването е на 13-и октомври, петък, от 15.00 часа. За да бъде успешен вотът, той трябва да събере минимум 121 гласа “за”. Формациите, които искат смяната на властта, разполагат със 72 гласа.

В мотивите към внесения вот на недоверие е записано, че в недалечното минало България е била безспорен енергиен лидер в Югоизточната част на Европа и се изтъква, че сега нашата страна може да се превърне от износител на електроенергия във вносител. Припомня се, че на 12-и януари тази година с пълно мнозинство в парламента е прието решението за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в част “енергетика” и по-конкретно да отпадне ангажиментът за намаляването на въглеродните емисии с 40% до края на 2025 година.

Вносителите изтъкнаха, че през месец юли тази година е прието и решение, което гарантира, че терени на мини “Марица-Изток” няма да бъдат разпродавани на различни компании. Въпреки това българското правителство изпраща на Европейската комисия териториалните планове за справедлив преход, които противоречат на редица вече взети в парламента решения.

В дебатите до момента бе заявено, че е напълно недопустимо изпълнителната власт да неглижира решенията на Народното събрание. Бе казано, че общата загуба за икономиката от закриването на въглищните централи ще бъде за над 2 милиарда лева на база 1,7 милиарда лева, които евентуално ще получим еднократно от Европейския съюз.

Премиерът Николай Денков подчерта, че кабинетът не затваря енергийни мощности, а до 2040 година ръстът на енергийните мощности у нас ще бъде два пъти и половина. Той добави, че България има шанс да изнася ток, но само сред промяна на енергийната си стратегия.

Ако кабинетът оцелее утре, то от БСП ще започнат събирането на подписи за нов вот на недоверие – с тема “Национална сигурност и отбрана”, който ще бъде внесен през следващата седмица, както обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X