https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиНови разкрития по случая ЕМКО: Отровителите на Скрипал от руското разузнаване стоят...

Нови разкрития по случая ЕМКО: Отровителите на Скрипал от руското разузнаване стоят зад взрива в оръжеен склад

Разследване на The Insider и Bellingcat, публикувано вчера, на 20 октомври, описва взрива край село Ловнидол, на 150 км източно от столицата на България, София, като “първия по рода си в страна от НАТО и ЕС, който може убедително да бъде приписан” на подразделение 29155 на руското военно разузнаване (ГРУ), съобщава БГНЕС.

Експлозията избухна на 12 ноември 2011 г. в оръжеен склад, собственост на компанията EMCO.

Инцидентът е част от поредица необясними експлозии, засягащи оръжейната индустрия на България, започнали преди повече от десетилетие и изглежда засилили се след като Русия нахлу и окупира Крим през 2014 г. в първата фаза на разширяващата се война за подчиняване на Украйна. Разследването свързва експлозията в български оръжеен склад през 2011 г. с дейността на прочуто подразделение на руското военно разузнаване, което е обвинявано в участие в други взривове и отравяния в страни от НАТО. Агенти на подразделение 29155 са свързани с някои от тези необясними взривове в България, както и с взривове в други страни от ЕС и НАТО, включително в Чешката република. Отделение 29155 е обвинено и в извършването на отравянето на Сергей Скрипал, бивш офицер от руското военно разузнаване и двоен агент, и дъщеря му с нервнопаралитичното вещество “Новичок” във Великобритания през 2018 г.

The Insider и Bellingcat свързаха подразделение 29155 с взрива край Ловнидол през 2011 г., при който бяха унищожени повече от 3000 152-милиметрови снаряда, като картографираха движението на предполагаемите агенти на подразделението, използвайки данни за пътуванията.

Унищожените при взрива снаряди са били складирани първо в съоръжение във Врбетице, чешко село близо до границата със Словакия, а след това са били изпратени в склада в Ловнидол между 4 октомври и 4 ноември 2011 г.

Двете медии идентифицират няколко агенти на отдел 29155, които са посетили района на Врбетице през октомври 2011 г. Двама от тях – Николай Ежов и Сергей Романов – са се отправили към България само няколко дни преди експлозията в Ловнидол. Чрез проучване на кореспонденция от хакнати имейл акаунти и данни за пътувания службите идентифицират и руския генерал Андрей Аверянов като организатор на тази и други експлозии, за които се смята, че са извършени от подразделението на ГРУ.

Разследването свързва експлозията с износа на боеприпаси за Грузия – страна, нападната от Русия три години по-рано. През 2021 г. българската прокуратура заяви, че 152-милиметровите снаряди, изпратени от Чешката република в България, са били предназначени за последващо прехвърляне в Грузия, въпреки че Емилиян Гебрев, собственик на фирмата, която е притежавала склада, заяви, че не е ангажирал пратката специално за износ в кавказката държава.

Гебрев е отровен няколко години по-късно – престъпление, за което са обвинени трима членове на подразделението на ГРУ.

Разследването на българската прокуратура за взрива в Ловнидол открива взривно устройство, но през 2013 г. прокуратурата прекратява проверката поради липса на доказателства. Българската прокуратура възобновява разследването през 2021 г. едва след като излизат наяве разкрития за подобна експлозия във Врбетице и го обединява с разследване на две експлозии на територията на най-големия български производител на оръжие ВМЗ Сопот през 2015 г., както и на взрив в оръжейния завод “Арсенал” в южния български град Мъглиж през 2020 г.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X