https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияТемпературни рекорди са отбелязани в два български града вчера

Температурни рекорди са отбелязани в два български града вчера

На 21 октомври в Монтана са измерени рекордните 32,9 градуса. В 1:30 часа през тази нощ пък е отчетен вятър със скорост 70 километра в час, съобщиха от Хидрометеорологична обсерватория – Монтана.

Заради горещините, които приличаха на летните през юли и август, улиците в Монтана опустяха. Магазините отново включиха климатиците, за да привличат клиенти и да охлаждат стоката, кафенета прибраха масите на закрито, за да не пострадат клиенти от силното слънце навън. Ловци от местни дружинки разказаха, че заради необичайните за втората половина на октомври горещини са се отказали от планираните за почивните дни ловни излети в полето и планината, тъй като кучетата не гонят дивеча, а и самите те трудно издържат на открито в жегата.

В следобедните часове днес в Монтана се очакват подобни температури, но вероятно с 2-3 градуса по-ниски, обявиха синоптиците. При меката зима през тази година в Монтана също имаше рекордни температури в няколко дни в януари и февруари, когато температурите преминаха 20 градуса.

Температурен рекорд от 34,8 градуса по Целзий е отчетен във Велико Търново, съобщиха от Хидрометерологичната обсерватория (ХМО) в града.

Последната най-висока температура за 21 октомври е била измерена преди 31 години, през 1992 година, когато термометърът е отчел 27 градуса. Според Силвия Цонева от измервателната станция най-високите градуси през октомври са били 37,7 градуса и те са били измерени през 1993 година на 15 октомври.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X