https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДесислава Атанасова обвини министър Цеков в нарушение на Изборния кодекс

Десислава Атанасова обвини министър Цеков в нарушение на Изборния кодекс

Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е изпратил писмо до всички кметове в страната с указания как да тълкуват разпоредбите в закона, които забраняват да гласуват на избиратели без 6-месечна уседналост преди вота по постоянен или по настоящ адрес, съобщи Десислава Атанасова в профила си във Фейсбук. Цеков посочва и какви документи може да послужат на градоначалниците да премахнат заличения гласоподавател и да му дадат възможност да упражни вота си, ако той пожелае.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС обвини министър Цеков в нарушение на Изборния кодекс и Закона за гражданската регистрация заради казуса “Асен Василев не може да гласува в Хасково”.

“Според Закона за гражданската регистрация, всеки български гражданин е длъжен при промяна на адресната си регистрация в 30 дневен срок да уведоми общинската администрация. Асен Василев не е изпълнил това свое задължение и поради тази причина НЕ присъства в избирателните списъци по настоящ адрес в Хасково, тоест НЕ са налице основанията да бъде премахнат от списъка на заличените лица. Днес Андрей Цеков с писмо до кметовете на общини “тълкува” разпоредби на закона, въпреки указанията на ЦИК от 04.08.2023г и в абсолютно нарушение им “указва” как да процедират при прилагането на чл.39 от ИК”, казва Атанасова.

“Министърът на МРРБ не само превишава правомощията си, но явно нарушава и Изборния кодекс. Апелирам, всички кметове на общини в България да спазват стриктно разпоредбите на Закона за гражданската регистрация и Изборния кодекс, а министър Цеков да анулира скандалното си писмо. Никой не е над закона”, заявява лидерката на групата на ГЕРБ в парламента. Атанасова прилага и факсимиле от писмото, за което твърди, че министърът на регионалното развитие е разпратил до кметовете на всички общини.

От писмото става ясно, че министърът съветва кметовете да отписват от заличителния списък гласоподаватели без уседналост в адресната регистрация, при условие, че заличеното лице е вписано в книгата на етажната собственост преди повече от 6 месеца, има документи за платени битови сметки, ток, парно и вода, например, има договор за доставка на интернет и телевизия, платени от него застраховки и осигуровки.

Кметовете да могат да го връщат в избирателния списък и ако покаже удостоверение от МВР за влизане и излизане от страната, както и ако е регистрирано в бюрото по труда. Всички тези документи да се приемат като доказателства за мотивирано решение на кмета да изключи лицето от списъка на заличените, ако въпросният гражданин поиска да се запознае с мотивите на отказа да гласува и поиска да му бъде вдигната забраната.

Казусът възникна миналата неделя, след като в Хасково на финансовия министър Асен Василев не бе разрешено да гласува, тъй като адресната му регистрация е в САЩ.

Указанията на ЦИК относно прилагане на принципа на уседналост за изборите гласят, че гласуващите и кандидатите трябва да са живели най-малко през последните шест месеца преди датата на вота в съответното населено място.

За кандидатите и избирателите български граждани “уседналост” означава да имат адресна регистрация и по постоянен, и по настоящ адрес на територията на България, като поне единият от тях да е в населеното място на територията на съответната община към датата 28 април тази година. За гласуващите това означава, че ще могат да упражнят правото си на глас по настоящия си адрес, ако той е регистриран към същата дата и, ако е подадено заявление за вписване в избирателния списък, по настоящ адрес.

Ако настоящият адрес е регистриран след 28 април, ще може да се гласува само по постоянния. Избирателите, които са променили адресната си регистрация в друго населено място след 28 април, имат право да гласуват по предишната си регистрация, където са включени в избирателните списъци, обяви още през август ЦИК във връзка с вота на 29 октомври.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X